Date companie
 
 
 
 

Pe traseul autostrãzii Orãstie–Sibiu au fost descoperite importante vestigii din perioada neoliticã

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 August 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : autostrada, sibiu, descoperire, cristian, vestigii, arheologica, tronson, neolitic, orastie
 

Descoperire arheologicã de excepție, pe un tronson al autostrãzii Sibiu-Orãstie, în localitatea Cristian. Vorbim despre cea mai mare colectie neoliticã, din Europa, cu o vechime de circa 8000 de ani. În colecție se regăsesc peste 60 de vase si mãsti.

AMBIANTA "Vedeti, vine asa un unghi, care undeva iese din peisaj. Este o casã care s-a construit pe locul consacrat si în acesatã casã a fost o pereche de morti. Aici."

La o adâncime de patru metri s-au descoperit urme ale primului val de agricultori din istoria Europei.

AMBIANTA "Este un tipic care si astãzi se poartã în orient, de case. Deci avem structuri, gropi si alte elemente de piatrã."

Descoperirea de la Cristian presupune un sanctur format din gropi, unde au fost înhumati mortii, în perioada neoliticã.

SABIN ADRIAN LUCA, director, Muzeul Brukenthal "Acesti oameni vin cu tehnologiile de supravietuire gata formate în Orient. Ei stiu sã îsi construiascã la suprafata solului case si îsi constituie asezãri realizate din mai multe case laolaltã. Ei vin cu o tehnologie de îngropare, pentru cã au un anumit rit si ritual, gata format din Orient."

Sãpãturile de pe tronsonul patru al autostrãzii Sibiu-Orãstie au fost fãcute de 60 de muncitori, sub coordonarea a sapte arheologi, cu ajutorul a trei excavatoare si zece basculante.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2