Date companie
 
 
 
 

Pericolul viperelor, în zonele montane

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Mai 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : masuri, ajutor, reptile, salvamont, ser, prim, vipere
 

Semnal de alarmă privind pericolul viperelor în zonele montane! Potrivit salvamontiștilor, sunt semnalate din ce în ce mai multe incidente în care iubitorii de drumeții montane sunt mușcați de reptilele veninoase. În cele mai multe cazuri, oamenii au fost mușcați din cauză că au atins șerpii fără să țină cont de pericol. Chiar săptămâna trecută, un băiat în vârstă de 17 ani a fost a fost mușcat de o viperă, la Valea cu Pești, pe Transfăgărășan. El a cerut imediat ajutor la serviciul de urgență 112 și a fost transportat la cea mai apropiată unitate de urgență din județul Argeș, unde i s-a administrat ser aniviperin, apoi a fost dus cu un elicopter SMURD la un spital din București, întrucât, în cazul mușcăturii de viperă, starea victimei se poate agrava rapid.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Două înțepături mici la distanță de circa un centimetru una de cealaltă reprezintă semnul mușcăturii de viperă. Victima simte o durere acută în zona mușcăturii, care se umflă rapid și, în scurt timp, apare senzația de greață, începe să vomite, are tulburări de vedere și dificultăți de respirație, transpiră excesiv, simte dureri abdominale și apar convulsiile. Se instalează insuficiența de organe și, dacă nu i se administrează ser antiviperin, omul poate muri în cinci ore de la momentul la care a fost mușcat.”

Viperele pot fi întâlnite în perioada mai - septembrie. Pentru a evita astfel de evenimente, Salvamont România sfătuiește persoanele care pleacă în drumeții pe munte să fie atente pe unde calcă și să nu se așeze pe pământ până nu verifică locul, iar dacă observă un șarpe, să se îndepărteze rapid. De asemenea, turiștii sunt îndemnați să poarte încălțăminte adecvată, care să protejeze piciorul de mușcătura reptilei. Salvamontiștii explică și care sunt măsurile de prim-ajutor în cazul mușcăturii de viperă. În primul rând, trebuie apelat urgent serviciul 112 pentru ajutor. Până la sosirea medicilor, victima trebuie așezată în poziție orizontală, cu membrul afectat întins și capul înclinat pe spate. Apoi, se curăță veninul din jurul mușcăturii și se aplică un garou limfatic. Atenție, nu trebuie să blocheze circulația sângelui, ci să realizeze o compresiune limfatică. Este interzisă aspirarea ve­ninului cu gura, din cauză că salvatorul, dacă are leziuni la nivelul gurii sau carii, se poate otrăvi și el cu veninul. Se recomandă administrarea unei aspirine și hidratarea cu apă, până la sosirea echipajului medical. La noi în țară, singurul șarpe veninos este vipera. Este vorba de trei specii de astfel de reptile: vipera cu corn, vipera comună și vipera de stepă sau ursini. Aceste reptile sunt răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și în Oltenia.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Românii pot renunța, de astăzi, la portul măștii în aer liber ( 15 Mai 2021 )

  Prima etapă a revenirii la normalitate a fost marcată astăzi, după ce Guvernul a adoptat o serie de măsuri, iar Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă a fost modificată.

 • Ajutor financiar de la stat, pentru închiderea definitivă a minelor necompetitive ( 8 Aprilie 2021 )

  Ajutor financiar, pentru închiderea minelor necompetitive! Potrivit proiectelor propuse de Ministerul Energiei și adoptate, miercuri, prin două Hotărâri de Guvern, peste 100 de milioane de lei se vor aloca în scopul...

 • Raed Arafat susține că autoritățile nu și-ar dori un lockdown total ( 13 Martie 2021 )

  Raed Arafat susține că autoritățile nu au în plan instituirea unui lockdown total! Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că decizia limitării circulației după ora 22:00 a fost luată pentru a limita întâlnirile dintre oameni și subliniază că în alte state, ora de intrare în casă este mult mai devreme comparativ cu țara noastră.

 • Pericol de avalanșă, în munți ( 24 Ianuarie 2021 )

  Două persoane au fost surprinse sâmbătă, de o avalanșă, sub Vârful Țigănești din Munții Bucegi. La fața locului au intervenit salvamontiștii, care au descoperit că o persoană era rănită.

 • Pe pârtiile din Stâna de Vale, condiții sigure pentru turiști ( 24 Ianuarie 2021 )

  Dacă pe pârtiile din alte stațiuni se înregistrează accidente, iar unii turiști ajung la spital cu traumatisme și fracturi, în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor nu există niciun incident de acest gen.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2