Date companie
 
 
 
 

Perspective pentru cursul euro-leu

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Februarie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : euro, leu, curs
 

În luna ianuarie, cursul euro a înregistrat creșteri record în raport cu leul! Moneda europeană a crescut treptat. Potrivit analiștilor economici, devalorizarea leului a fost cauzată de creșterea mare de importuri în luna decembrie, dar și de diferența mare dintre exporturi și importuri pe parcursul anului 2018. De asemenea, împrumuturile statului român de pe piețele externe, dar și "taxa pe lăcomie" au dus la deprecierea bancnotei naționale. Cu toate acestea, specialiștii susțin că devalorizarea leului cu 3%, de la începutul anului este o măsură de corecție a pieței. Astfel, oscilațiile monedei naționale sunt relativ frecvente.

MIRCEA COȘEA, analist economic

"Teoretic, orice creștere a euro sau a dolarului duce la creșterea prețurilor, atâta timp cât economia României este o economie de import. Avem un deficit la balanța comercială. Dar nu într-o manieră în care sa ne aducă acuma la o disperare"

În acest an, Guvernul și-a asumat obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024. Pentru aceasta, autoritățile au publicat raportul privind Planul național de adoptare a euro. Reprezentanții comisiei de trecere la euro consideră că, în funcție de cum va performa economia României, între 4 și 11 ani am putea intra în antecamera euro. Ar urma apoi încă doi ani, până la trecerea efectivă la euro. Analiștii economici susțin că trecerea la moneda euro, trebuie făcută, totuși, urmând un plan strategic și luând în considerare și politica monetară.

MIRCEA COȘEA, analist economic

"Politica monetară a Uniunii europene privind euro nu este una foarte stabilă. Există foarte multe comentarii în lumea asta de care trebuie sa ținem seama care arată că Euro nu este deloc o monedă stabilă, pentru că ea ține seama de niste considerente politice, dar s-a creat fara o anumită omogenizare a bazei economice în Europa."

Prin urmare este necesară o amplă analiză privind gradul de pregătire a economiei românești pentru implementarea acestui obiectiv. Ultimele date de la Comisia Europeană arată că pentru anul 2019 se preconizează că economia din România va avea o creștere cu 3,8% și o inflație de 3,3%.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2