Protest in Capitala! Peste o sută de bucuresteni au protestat, în Piața Universitãții, fata de exploatarea gazelor de șist, în mai multe zone din țarã. In baza unui acord cu statul roman, compania americanã Chevron a anunțat că va începe exploatarea gazelor prin fracturare hidraulicã. Manifestanții sustin însă că este o metodã care pune în pericol apa potabilã și terenurile agricole din vecinatatea zonelor de exploatare.
AMBIANȚĂ "Ape curate, nu poluate!"
VOX "Știm că țara are nevoie de bani, dar sănătatea și viitorul copiilor noștri sunt mai presus de aceste calcule."
VOX "Noi avem o problemă cu metoda de extragere nu cu extragerea gazelor de sist(...)Se pompeaza milioane de litri de apa combinată cu 50 și ceva chimicale dintre care o parte sunt cancerigene."
Potrivit unui studiu făcut public în urmă cu câteva zile, reiese că exploatarea gazelor de șist poate provoca probleme de sănătate locuitorilor de lângă exploatări. Ce înseamnă fracționarea hidraulică? Mai întâi de toate, este un procedeu care dislocă gazul din roci. Se forează roca, se injectează mari cantități de apă amestecată cu nisip și diverse substanțe chimice la presiuni uriașe, astfel încât fractura să fie menținută deschisă. Prin acest procedeu, gazul este extras din sist si adus la suprafata, in conducte. Cercetătorii au descoperit, insa, la distanțe de până la 800 de metri de puțurile de forare, benzen, un element cancerigen. Gigantul american Chevron are aprobare sa înceapa exploatarea gazelor de șist în trei perimetre din zona Mãrii Negre. Este vorba despre Vama Veche, Adamclisi și Costinești.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
Un nou protest al bugetarilor față de măsurile guvernului Bolojan, în Capitală! Câteva sute de angajați din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat, în fața Guvernului. ”Spor tăiat, respect furat”, ”Vrem echitate, nu privilegii de șefi”, ”AFIR nu e de tăiat”, ”Executăm, dar suntem executați” au fost câteva dintre mesajele purtate de participanți.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare.
Zeci de studenți au protestat în Piața Victoriei din București față de intenția Guvernului de a reduce fondurile alocate pentru burse și numărul beneficiarilor. ”Bursele se taie, șansele dispar”, “Tăiați din corupție, nu din educație!” și “Vreți educație? Plătiți pentru ea”, sunt câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019