Date companie
 
 
 
 

Poluare cu borhot, în județul Hunedoara

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Noiembrie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ilegal, poluare, hunedoara, brad, tuica, accize, Tebea, borhot, alambic
 

Locuitorii orașului Brad, sufocați de mirosul de borhot! Semnalul de alarmă a apărut, mai întâi, în presa locală. Potrivit cotidianului Glasul Hunedoarei, încă din prima jumătate a lunii octombrie oamenii locului sunt agresați zi și noapte de mirosul greu al reziduurilor de la fabricarea țuicii de prune, care sunt sunt aruncate în albia pârâului ce trece chiar pe lângă gospodăriile oamenilor. Echipa Național TV care s-a deplasat la fața locului pentru a sta de vorbă cu brădenii a constatat că, deși localnicii au făcut zeci de reclamații la instituțiile statului, nimeni nu a catadicsit să verifice situația la fața locului, iar producătorii neautorizați de alcool își văd nestingheriți de alambic. Problema este că aceste cazane de țuică neomologate reprezintă un adevărat pericol, atât pentru sănătatea consumatorilor, cât și pentru starea mediului.

VOX ”- Au făcut plângeri locuitorii? - Au făcut, au făcut! Am un coleg care stă mai jos. E un miros insuportabil? - E un miros foarte urât de la borhot. Ghinionul a fost că nu a plouat să spele.”

VOX ”Este anormal și ar trebui să suporte consecințele.”

VOX ”- Cam cât merge litrul de țuică aici în zonă? - 10 -15 lei. Era unul, aici, făcea țuică cu oala. Cum intrai în curte, se simțea mirosul.”

La doar câțiva kilometri de Brad în localitatea Țebea echipa știrilor Național TV a găsit aceeași situație. Dacă la Brad țuica este fabricată ilegal pe ascuns, în locuri ferite, la Țebea, producătorii de țuică nici măcar nu se mai feresc! Unii au amplasat cazanele chiar la marginea drumului, sub nasul tuturor. Și aici, borhotul a fost aruncat în pârâu fără nicio opreliște.

VOX ”- Aicea e instalația. Au făcut-o în apropiere de casa noastră, fără să ne ceară acordul. E un alambic, de fapt. Îi dă foc cu lemne și, dacă lemnele sunt foarte bune, iese repede. Cam o oră, o oră și ceva, e durata pentru un cazan de țuică. De acolo ies 25-30 de litri, depinde ce tărie vor. - Sunt mai multe familii care fac țuică? - Sigur! Vin și din altă parte. - Și borhotul unde se duce? - L-au colectat acolo și, tot așa, fără acord, fără nimic.”

Producătorii ilegali de țuică se sustrag de la plata accizelor impuse de Uniunea Europeană, provocând pierderi semnificative la bugetul de stat. Potrivit legislației fiscale, cazanele comunale sau producătorii particulari de țuică destinată vânzării trebuie să funcționeze într-un antrepozit fiscal și, prin urmare, să plătească acciza pe alcool. De altfel, inspectorii au obligația de a verifica, la sate, cazanele de țuică, în vederea înregistrării lor la Fisc. Din păcate, ce prevede legea nu se și aplică pe teren, așa că persoanele care fac țuică în propriile gospodării își văd nestingheriți de afacerile ilegale.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Zeci de tineri ecologiști au protestat împotriva poluării ( 15 Februarie 2020 )

  Marș pentru un aer mai curat! Zeci de tineri au ieșit pe bulevardele din Capitală, pentru a-i îndemna pe bucureșteni să lase mașinile acasă și să meargă mai des pe jos, pentru a avea un aer mai curat și mai puțin poluat.

 • Poluarea din București, pericol pentru sănătatea locuitorilor ( 12 Ianuarie 2020 )

  Poluarea din București este unul dintre subiectele dezbătute intens în ultimele zile. Într-o postare pe rețeaua de socializare, Greenpeace România trage un semnal de alarmă, afirmând că măsurile luate de Primăria Capitalei...

 • Capitala României, în topul celor mai poluate orașe europene ( 22 Decembrie 2019 )

  Bucureștiul este pe locul șase în topul celor mai poluate orașe din Europa! Cel mai mare poluator este traficul. Toată lumea simte efectele poluării. Cu peste 600 de mașini la mia de locuitori, Bucureștiul este in topul mondial...

 • Poluarea aerului, asociată cu un risc mai ridicat de depresie și sinucidere ( 19 Decembrie 2019 )

  Expunerea la niveluri ridicate de poluare a aerului crește riscul de depresie și suicid! Efectele poluării asupra organismului sunt cunoscute de toată lumea, însă, după analizarea a 25 de studii recente, de către cercetătorii de la University College din Londra, s-a ajuns la concluzia că acest fenomen afectează și sănătatea mintală. 

 • Aerul din centrul Capitalei, poluat peste limita maximă admisă ( 6 Decembrie 2019 )

  Statistici îngrijorătoare pentru locuitorii Capitalei! Limitele de poluare au depășit, în centrul Municipiul București, pragul maxim admis, în anul 2019, potrivit Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. 

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2