Date companie
 
 
 
 

Porcul de Crăciun a devenit un lux, după scumpirea din magazine

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Decembrie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatori, porc
 

Se apropie Sărbătorile, așa că, la fel ca în fiecare an, porcul este la mare căutare. Ce-i drept, carnea a devenit un lux pentru mulți români. Cu două săptămâni înainte de Crăciun, kilogramul de porc s-a scumpit la raft cu 20 la sută față de anul trecut. Fermierii au păstrat prețurile, zece lei pe kilogram, dar puțini își permit să cumpere se un porc întreg.

AMBIANȚĂ (porci în coteț)

Multe persoane se asociază, doi-trei la un animal, apoi merg în târg și negociază cu vânzătorii.

AMBIANȚĂ: "Aici avem trei bucăți, vreau să-i dau pe toți, o sută de mii kilogramul în viu. (...) Lumea nu mai cumpără, dacă îs mai mari de 80 de kilograme nu îi vindem, nu are lumea bani."

Cei care nu vor porc de Sărbători sau nu-și permit, mai au și alte variante. Una dintre ele este carnea de iepure.

AMBIANȚĂ: "-Și din iepure ce se poate pregăti? -Friptură la grătar, merge și cu vinișor, (...) ohooo."

AMBIANȚĂ negociere pe iepuri si pui: "-Îți dau 500 de mii. -Nu, mă, 500. Mai pune. -Nu, mă, nu discutăm, eu știu ce e aici. -Ce este? -Marfă. Un pui este."

În schimb, curcanii se vând foarte bine. Gheorghe Iordache, din localitatea ialomițeană Ghimbășani, crește păsări de cinci ani și are cereri mereu, chiar dacă, uneori, mai lasă la preț, tocmai ca să vândă toată marfa.

GHEORGHE IORDACHE, crescător de animale: "Am 122 de curcani, pe care i-am crescut natural. I-am dat așa, un milion 200, un milion 300, un milion 500. (...) Nu mai am de vânzare niciunul, dar mai am curci, sunt pe cale să le livrez."

În magazine, un kilogram de carne de porc ajunge acum și la 25 de lei.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Se scumpește carnea de porc ( 9 Iunie 2021 )

  Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea...

 • Crăciunul Favorit TV, în topul preferințelor ( 28 Decembrie 2020 )

  „Crăciun de poveste”, emisiunea care v-a adus în case și în suflet cele mai frumoase colinde, cântece și dansuri populare, la Favorit TV, v-a bucurat și duminică, pentru că sărbătorile continuă alături de noi! Fascinantul spectacol, adus în inima dumneavoastră de Raluca Diaconu, s-a situat în topul preferințelor iubitorilor de muzică populară autentică. Astfel, o medie de 192.000 telespectatori au urmărit programul Favorit TV, între orele 10.30 și 15.00. La orele prânzului, 312.000 de telespectatori urmăreau alături de noi un Crăciun de poveste.

 • Sfatul nutriționistului, pentru a evita problemele de sănătate după masa de sărbători ( 22 Decembrie 2020 )

  Conform tradiției, românul poartă grija festinului de sărbători. Crăciun, Anul Nou sau Paște înseamnă bucuria de a fi alături de cei dragi, dar și masa încărcată cu bunătăți.

 • Depresia, de sărbători ( 3 Ianuarie 2020 )

  În mini-vacanța de iarnă depresia se accentuează mai mult în rândul oamenilor! Pentru cele mai multe dintre persoane, Sărbatorile de Iarnă înseamnă petrecerea unor momente plăcute împreuna cu prietenii sau familia.

 • Spectacol de dimensiuni impresionante, în Bucovina ( 29 Decembrie 2019 )

  Obiceiurile de iarnă, transmise din străbuni, rămân un reper al identității naționale. În Bucovina, tradițiile reprezintă în continuare o ancoră pentru toți cei care an de an își amintesc de ceea ce ne unește cu adevărat. Suceava a găzduit un spectacol de dimensiuni impresionante: peste 1.500 de urători din întreg județul i-au bucurat pe localnici și turiști timp de aproape 10 ore. Oamenii au urmărit cu entuziasm parada organizată cu ocazia sărbătorilor, transmisă în direct de colegii noștri de la Favorit TV.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2