Date companie
 
 
 
 

Potcovitul ouălor, în Bărăganul Ialomiței

RSS Știri
 
 
Data publicării : 25 Aprilie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ialomita, traditie, oua, potcovit, mestesug
 

Paștele se apropie cu pași repezi, așa că în satele din Bărăganul Ialomiței a început potcovitul ouălor! Obiceiul este foarte vechi, pe vremurifiind considerat probă de îndemânare în rândul fierarilor. Acum, cel care ține în viață meșteșugul este un meșter în vârstă.

AMBIANȚĂ "- Întâi trebuie să pregătim caielele și potcoava. - Care sunt ouăle care se potcovesc cel mai greu? - De porumbel, de exemplu. Sunt mici și trebuie să faci potcoava cu mare atenție și se sparg ușor."

Omul potcovește ouă de peste 35 de ani. A făcut sute de bucăți și le-a trimis chiar și în străinătate. Este nevoie de multă îndemânare, finețe, maiestrie și răbdare pentru a realiza un astfel de ou ornamentat. Meșterul nu se plânge, pentru că muncește cu drag.

AMBIANȚĂ "S-a întâmplat și să fac 100 odată, 150. Am potcovit și cu argint, foiță de argint. Pot și cu aur. Asta e din plumb, că se lucrează mai ușor. Să faci cadou așa ceva, mi se pare că e deosebit."

Acum, meșterul îi învață și pe cei tineri cum se potcovește un ou.

VOX "Băieții mai mari mi-au spus că este ușor, că dacă reușesc unul și nu-l sparg, o să-mi placă. Am mai încercat și mi-au reușit, după ce am spart trei ouă."

Un ou cu potcoavă costă între 15 și 30 de lei.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2