Date companie
 
 
 
 

Potrivit datelor INS, România a înregistrat creștere economică în 2015

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Aprilie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : crestere, plata, bnr, isarescu, risc, legea, economica, statistica, institut, sistemic, darii
 

Stăm bine la capitolul economie! Potrivit Institutului Național de Statistică, țara noastră a înregistrat o creștere de 3,8% în 2015, peste estimările inițiale, care indicau un avans de doar 3,7%. Avansul a avut loc pe fondul cresterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente. De asemenea, produsul intern brut estimat pentru trimestrul al patrulea din 2015 a fost în creștere. Banca Națională a României a identificat, însă, pentru prima dată un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificării initiațivelor legislative din ultimele șase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar. Cel puțin așa a arătat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Șeful băncii centrale a făcut referire în primul rând la Legea dării în plată și a atras atenția că actul normativ are o problemă gravă, în ciuda schimbărilor din ultima vreme, și anume caracterul retroactiv. Eugen Rădulescu, noul șef al Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, a declarat că nicio bancă din România nu poate supraviețui în urma intrării în vigoare a acestei legi."

Legea dării în plată, avizată, la începutul săptămânii, de Comisia juridică, iar o decizie finală va fi dată miercurea viitoare. Legea prevede ca persoanele care au credite pentru locuințe să cedeze bunurile ipotecate către bănci, dacă nu mai au cu ce plăti împrumuturile. Unele dintre cele mai importante modificări au legătură cu stabilirea clară a beneficiarilor acestei legi. Astfel, vor beneficia de prevederile proiectului și persoanele care au fost executate silit. Dacă depun o solicitare, în cazul lor se vor sista popririle existente. În privința plafonului, acesta a fost mărit la 250.000 de euro însă această sumă trebuie să reprezinte valoarea creditului, nu valoarea întregului credit cu dobânzi și comisioane ale băncii. Potrivit analizelor, BNR, pe lângă riscul reprezentat de adoptarea legii dării în plată, un alt risc major pentru echilibrul economiei ar fi posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2