Date companie
 
 
 
 

Povestea fascinantă a capelei din interiorul Gradinii Zoologice Oradea

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Mai 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : oradea, gradina, zoologica, capela
 

Oradenii și turiștii din vestul țării pot vizita Grădina Zoologică din Oradea și capela din interiorul acesteai! Terenul pe care se află acum amplasată Grădina Zoologică a fost la început un parc amenajat în stil englezesc de către proprietarul acestuia, contele Rhedey Lajos, fost locotenent în armata habsburgică, care a trăit la Oradea între anii 1791-1819. Aici contele a ridicat și o capelă unde a zidit monumentul funerar al căpitanului cetății orădene, Rhedey Ferenc, care a trăit în secolul al XVII-lea iar mai apoi, în 1804, anul în care soția sa a trecut la cele veșnice, contele a donat orașului terenul și capela. El a cerut în schimb ca în interiorul acesteia să se odihnească pentru totdeauna trupul iubitei sale soții.

ALEXANDRU SÂRBU, medicul veterinar al Grădinii Zoologice din Oradea „Capela este reabilitată, a fost reabilitată de curând, se poate vizita, din păcate oasele nu mai sunt în mormânt, dar se vede cum a fost amenajat mormântul de către Rhedey Lajos pentru nevasta lui.”

RAMONA NOVICOV, critic de artă „Capela este o arhitectură singulară în Oradea pentru că în primul rând e plasată într-un loc astăzi inedit în mijlocul unei grădini zoologice, dar practic este într-un parc animat și oferă exemplul unei arhitecturi tipic romantice pentru prima jumatate a secolului XIX, este legată de familia Rhedey, familie puternică în această parte a țării și care are o poveste foarte frumoasă. De fapt, capela este un mausoleu ridicat de contele Rhedey în mijlocul grădinii sale pe care apoi a donat-o orașului pentru iubita lui soție.”

Grădina Zoologică din Oradea și capela din interiorul acesteia pot fi vizitate, de luni până duminică, în intervalul orar 09-19.00.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2