Date companie
 
 
 
 

Preoții, agenți electorali sub acoperire

RSS Știri
 
 
Data publicării : 12 Noiembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : psd, ponta, maramures, biserica, candidat, episcopia, campanie, preoti, electorala, iustin, satmar, sigheteanu
 

Imobile gratuite pentru Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, unde preoții au făcut campanie electorală în favoarea unui candidat. Proiectul de act normativ, prin care Episcopia Ortodoxă Romană a Maramureșului și Satmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului, a fost înregistrat luni, 10 noiembrie, după ce, la slujba de sâmbată, Iustin Sigheteanu, episcop vicar i-a îndemnat pe credincioși, în fața unor politicieni din coaliția de guvernare, să se prezinte duminică la urne și să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale pe cel pe care l-a definit ca fiind "al nostru, un creștin ortodox care își face semnul Sfintei Cruci".

AMBIANȚĂ ”Dați dovadă de iubire de neam și țară! Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt d-ai noștri. E bine să le dăm credit, pentru că fiecare a făcut cât a putut. Trebuie să fie creștin, să se închine, să facă Sfânta Cruce.”

Pe internet au mai apărut imagini cu un alt preot, care face campanie pentru același candidat, într-o biserică din localitatea Moftinu Mic, județul Satu Mare. Imaginile cu preotul care îndeamnă enoriașii să voteze candidatul coaliției de guvernământ au apărut la postul local de televiziune Nord Vest TV. La început, mesajul preotului îndeamnă credincioșii doar să voteze. Apoi, uită de legea care îi interzice să se implice în politică și trece direct la susținerea candidatului.

AMBIANȚĂ ”Este în jurul nostru și vicelepreședinte Mircea Govor, care și el este ortodox, care și el este împreună cu noi. El ne îndeamnă sa fim uniți și să votăm. Să votăm cu cei ortodocși, să votăm cu Victor Ponta, care poate să ne unească.

Preotul care a făcut campanie electorală pentru candidatul respectiv va fi sancționat, susțin înaltele fețe bisericești. Acesta va fi chemat la central parohial din Baia Mare, undeva fi tras la răspundere de către membrii consiliului Eparhial și episcopul Iustin Sigheteanul, tocmai ierarhul care a dat tonul campaniei electorale în biserici. Punctul de vedere oficial al Patriarhiei Române este unul cât se poate de clar. Și anume, că Biserica nu face politică. Într-un comunicat al Patriarhiei Romne, se precizează: "Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană și să se implice în campanii electorale, vor fi cercetate de instanțele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească."

La sfârșitul lunii octombrie, președintele Traian Băsescu a declarat că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat evident în campania pentru prezidențiale, în sprijinul candidatului coaliției de guvernământ , explicația ținând de interesele financiare susținute de Guvern, menționând și că "același candidat nu a lăsat vreo icoană nepupată în România".« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • O nouă moțiune de cenzură ( 23 Iunie 2021 )

  PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu! Prim-vicepreședintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, speră ca, spre binele României, moțiunea să treacă.

 • A fost sfințită piatra de temelie a mânăstirii greco-catolice de la Stâna de Vale ( 3 Iunie 2021 )

  Moment special, în stațiunea Stâna de Vale, din județul Bihor! Acolo a fost oficiată o slujbă de sfințire a pietrei de temelie și locului în care va fi ridicată, pentru început o biserică, apoi întregul complex monahal...

 • Ursuleț salvat, într-o comună din județul Maramureș ( 9 Mai 2021 )

  Pui de urs, găsit într-o comună din județul Maramureș! Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că micuțul animal a fost descoperit în comuna Novăț, din apropierea orașului Borșa.

 • O biserică din județul Vrancea, mistuită de foc chiar în Vinerea Mare ( 1 Mai 2021 )

  Biserică făcută scrum, chiar în Vinerea Patimilor! O persoană a anunțat la serviciul unic de uregnță 112, ieri, în jurul orei 17:00, că biserica din satul Topești, județul Vrancea este în flăcări.

 • Reacții adverse, după vaccin ( 23 Februarie 2021 )

  Țara noastră ar putea primi, în aprilie, un al patrulea vaccin împotriva COVID-19! Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că serul produs de compania Johnson & Johnson ar urma să fie autorizat la jumătatea lunii martie de către Agenția Europeană a Medicamentului, iar începând cu luna aprilie, ar putea ajunge primele doze și în România.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2