Date companie
 
 
 
 

Primii deținuți care beneficiază de legea privind recursul compensatoriu ies, joi, din închisoare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 18 Octombrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : lege, penitenciare, detinuti, recursul, compensatoriu
 

Ies deținuții din închisori! Joi vor ieși din penitenciare primii deținuți care beneficiază de legea privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare. Legea a fost modificată ca urmare a deciziei CEDO cu privire la condițiile din penitenciare. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că s-a încălcat articolul 3 din Convenția Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane și degradante.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Potrivit noii legi privind recursul compensatoriu, pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, fiecare deținut va beneficia de șase zile considerate efectuate. Primii deținuți beneficiari ai noilor prevederi vor fi puși în libertate chiar de mâine.”

Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader. El a mai precizat că, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulți deținuți vor dobândi beneficiul de a solicita liberare condiționată. Conform legii, se consideră condiții necorespunzătoare prezența gândacilor, șoarecilor și puricilor. Lipsa dotărilor și a produselor igienico-sanitare minime și calitatea proastă a hranei sunt, de asemene, considerate condiții necorespunzătoare. La acestea se adaugă lipsa apei calde curente, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și a cerințelor de igienă. În România, gradul de ocupare în penitenciare este de 150%, cu aproximativ 27.000 de deținuți pe 19.000 de locuri. România este una dintre cele 13 țări europene care suferă din cauza suprapopulării închisorilor. Suprapopularea creează obstacole enorme pentru reabilitarea făptașilor și deci pentru ameliorarea protejării societății de infracțiuni. De asemenea, poate încălca drepturile omului, declara anul trecut secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Statistica Penală Anuală a Consiliului Europei arată că închisorile europene au realizat unele progrese în reducerea suprapopulării, care scade încet din 2011, deși continuă să rămână o problemă în una din patru administrații penitenciare.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2