Date companie
 
 
 
 

Pro Agro acuză Ministerul Mediului că ”a ascuns gunoiul sub preș”

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Februarie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : firme, agricultura, ministerul, producatori, reciclare, gunoi, deseuri, mediului, alimentara, federatia, conferinta, ambalaje, proagro
 

Ministerul Mediului îngroapă România și îi sărăcește pe români! Acesta este genericul sub care s-a desfășurat o conferință de presă organizată de Federația Națională a Producătorilor din Agricultură și Industria Alimentară, Pro Agro. Reprezentanții producătorilor au pus pe tapet legislația care reglementează reciclarea ambalajelor. Potrivit acestora, responsabilitatea reciclării ambalajelor companiilor producătoare este preluată de operatori autorizați de Ministerul Mediului pentru reciclarea deșeurilor din ambalaje, firme numite OTR-uri. În urma controalelor Direcției Naționale Anticorupție și A.N.A.F. la aceste OTR-uri, au fost sesizate cazuri de evaziune fiscală, fiind estimat un prejudiciu de 54 de milioane de euro. În loc să ia măsuri, Ministerul Mediului, "a ascuns gunoiul sub preș", susțin producătorii agroalimentari. Astfel, li s-a impus o taxă de 2 lei pe kilogram de deșeu de ambalaje, în vreme ce firmele sunt exonerate de orice răspundere.

EMIL FLORIAN DUMITRU, președinte, F.N.P.A.I.A.S.C.R. Pro Agro "Practic, din punctul meu de vedere, Ministerul Mediului se face vinovat de situația creată. Este clar că OTR-urile au fost exonerate de răspundere pe perioada anchetei penale descoperite de A.N.A.F. cu 54 de mil. de euro. Nu mi se pare corect ca producatorii din industria agro alimentară să plătească această penalitate de doi lei, căci ei au plătit deja către aceste OTR-uri."

MIHAELA TYREL DE POIX, președinte, O.N.I.V.  "Vreau să știu și eu pentru ce suntem penalizați! Noi ne-am respectat toate obligatiile legale. Acești 2 lei pe kg scos în piață și nereciclat, ceea ce, repet, nu era obligația noastră, pentru că o transferasem acestor OTR-uri, pâna la 31 decembrie am avut contracte valabile. Reprezintă în industria vinului minim 8% din cifra de afaceri."

AUREL TĂNASE, director gen., O.N.I. Prodcom Legume Fructe "Aceste OTR-uri sunt niște societăți care au fost licențiate de o comisie a Ministerului Mediului, care a emis un contract de responsabilitate vizat de Ministerul Mediului. La noi au ajuns aceste contracte, pe care n-am avut nicio posibilitate să le negociem, ci pur și simplu am semnat și am ștampilat."

Reprezentanții organizațiilor din industria agro-alimentară atrag atenția că noua legislație privind gestionarea deșeurilor de ambalaje va avea ca efecte în următoarea perioadă iminenta scumpire a produselor cu aproape 30%, dar și afectarea a 180.000 de locuri de muncă, precum și diminuarea veniturilor la buget. Producătorii vin, însă, și cu soluții pentru redresarea situației. Printre acestea se numără exonerarea de răspundere a producătorilor și transferarea responsabilității către OTR-uri, dar și elaborarea de către Ministerul Mediului a unui nou proiect de act normativ care să creeze un sistem eficient de reciclare a ambalajelor.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2