Date companie
 
 
 
 

Profesorii, în stradă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 10 Mai 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : in strada, Profesorii
 

Protest de amploare al sindicatelor din Educație, în Capitală! Aproximativ 15.000 de persoane venite din toată țară s-au adunat în fața sediului Guvernului. Manifestanții au cerut majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în infrastructura de învățământ.

ION DOBRE, reprezentant, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău

”De fiecare dată, oamenii au cerut ca guvernanții să se aplece asupra dialogului și să nu ne trateze cu disprețul cu care ne tratează în prezent. Vom ajunge într-o grevă generală, dacă nici de această dată, după acest protest masiv, vor adopta aceeași metodă de a ne ignora și de a nu ține cont de doleanțele noastre. Aceste doleanțe sunt de natură salarială în primul rând, faptul că inflația a dus la sărăcirea, la un grad aproape de neimaginat, în rândul populației din învățământ, nu știm la ce să ne așteptăm de la ei, la disprețul de care au dat dovadă până acum, este posibil să meargă în aceeași direcție. Din nefericire, greva generală preconizată, ca începând din 22 luna aceasta nu poate fi evitată decât prin măsuri pe care le vor lua cu privire la solicitările noastre.”

”În primul rând, este vorba de proasta finanțare a învățământului, atât în ceea ce privește salariile profesorilor și a personalului din învâțământ, cât și finanțarea infrastructurii, care, după cum știm, este în multe școli la pământ. De asemenea, personalul auxiliar și nedidactic nu a ajuns pe legea 153 la grilă cum trebuia, contractul nostru colectiv de muncă nu este aplicat corect în ceea ce privește decontarea navetei și alte drepturi pe care le avem.”

”Din păcate, nu cred că Guvernul va ține cont vreodată de doleanțele noastre și dacă acolo sus nu ar ajunge oameni cu lipsă de educație, nu am mai fi noi aici. Noi am fi în clase și ne-am face treaba, și nu strigă nimeni de fericire, da, toată lumea vine din suferințe și din lipsurile pe care învățământul românesc le are de 30 de ani încoace și nu cred că vreodată se va rezolva ceva, vedeți atitudinea pe care domnii guvernanți o au și respectul pe care îl au pentru cei care i-au format.”

"Suntem umiliți la maxim, ne-am săturat, am 23 de ani de învățământ, iar cu salariul de 4.000 de lei fără gradație de merit nu te poți descurca, deci este jenant. Nu știu dacă vom obține ceva, dar măcar să vadă că fără noi, educația în țară cine o face, nu putem avea pretenții la o țară dezvoltată fără educație."

"29 de ani în învățământ, hai să spun nu este decent.

-Salariul nu este decent?
-Nu este decent, nu este, este prea mic salariul, în ultimii 20 de ani tot învățământul a fost batjocorit."

Protestul a fost organizat de Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală ”Alma Mater”. Dacă nu se vor găsi soluții pentru revendicările lor, cadrele didactice au anunțat că vor intra în grevă generală, la data de 22 mai, iar anul școlar se va încheia mai devreme cu aproape o lună. Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că a purtat în urmă cu o zi, discuții cu reprezentanții profesorilor. Aceasta a precizat că va lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării.


Profesorii, în stradă

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2