Date companie
 
 
 
 

Protest al Asociației Secular- Umaniste, privind averea Bisericii Ortodoxe Române

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Decembrie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : buget, spitale, bani, protest, patriarhie, campanie, biserici, stat, guvernanti, avere, asociatia, bor, catedrale, secular, umanista
 

Vrem spitale, nu catedrale! Românii s-au săturat să asiste la modul în care pompează guvernanții bani în Biserica păstorită de patriarhul Daniel! Asociația Secular-Umanistã din România a inițiat o campanie publicã împotriva sprijinului financiar acordat Cultelor de cãtre Stat. Duminică, Asociația a organizat și un protest în acest sens, în zona unde se construiește Catedrala Mântuirii Neamului, prin care participanții și-au exprimat nemulțumirea privind alocarea preferențială a banilor publici către Biserică, în defavoarea sistemului de sănătate și a celui educațional.

VOX "Populatia tarii noastre are nevoie de spitale, de școli, de un sistem educațional performant, nu de mii și mii de biserici, care se construiesc te miri unde!"

VOX "Speram să constientizeze mai multă lume problema care pe noi ne interesează, că se finantează in mod serios o instituție care are foarte mulți bani, B.O.R., și în genere, se oferă foarte mulți bani cultelor, dar alte lucruri care țin de viața civilă, școlile, canalele, sunt neglijate!"

VOX "Din pacate statul român merge în urmă, fiind într-o simbioză cu biserica. Nu este secularizat, cum ar fi fost firesc, ci merge în spate, către era medievală mai degrabă!"

Potrivit vicepreședintelui Asociației Secular-Umaniste, Toma Pătrașcu, prioritățile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit, la ultima ședință de Guvern, 10 milioane de lei, în plus față de cele 20 de milioane alocate pe 11 decembrie. De asemenea, pe 18 decembrie, BOR a primit în administrare, printr- o ordonanță de urgență, și Complexul hotelier Bradul din Covasna, împreună cu 2,3 ha de teren. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor!" a precizat Pătrașcu. Campania declanșată de Asociație a atras și o reacție din partea Patriarhiei Române: "În România, conform Constituției, Cultele sunt autonome fațã de Stat și beneficiazã de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spiritualã, socialã, educaționalã și culturalã în favoarea societãții românești." Reprezentanții Bisericii se plâng, chiar, cã banii pentru culte reprezintã doar 0.2% din bugetul de stat. Adicã de 20 de ori mai puțin decât bugetul pentru sãnãtate, spre exemplu. Potrivit datelor statistice, în România, numãrul bisericilor este mult mai mare, comparativ cu cel al spitalelor sau al școlilor. Mai mult, mulți preoți nu se jenează să-și etaleze bogăția. În plus, bisericile derulează afaceri înfloritoare, care sunt scutite de taxe.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2