Aproximativ 200 de sindicaliști din transporturi feroviare au protestat în fața sediului Ministerului Finanțelor Publice! Ei sunt nemulțumiți de salariile mici, de condițiile de muncă și de reducerea nejustificată a numărului de trenuri de călători.
VOX "Ne exprimăm nemulțumirea față de conducerea companiei de călători, întrucât aceștia, în ultima perioadă de timp, încearcă să ne înjosească efectiv, pentru că, ori de câte ori am cerut majorări salariale, ni s-au spus că nu sunt bani. În schimb, bani au fost suficienți pentru cei de sus."
Sindicaliștii cer lefuri mai mari sau cel puțin indexarea lor cu inflația, în condițiile în care salariile din domeniul feroviar nu au mai crescut în ultimii șase ani.
VOX "Am ajuns ca salariul minim pe economie să fie mai mare ca salariul unui lăcătuș-montator, care are clasa 12 salarizare. Un mecanic de locomotivă de la C.F.R. Marfă, cum sunt eu, am 1.604 lei, încadrarea 1.566. Am avut în 2010 ultima noastră indexare."
Protestatarii s-au plâns și de faptul că, în lipsa unor bugete de venituri și cheltuieli pe anul acesta, nu pot fi încheiate contractele colective de muncă.
ION RĂDUCU, secretar general, Federația Sindicatelor Vagoane "Lucrăm pe acorduri de aproximativ un an de zile care nu prevăd toate drepturile pe care le-am avut și nu putem să mergem mai departe. Expiră la toate societățile acordurile respective, expiră la 31 martie."
Sindicaliștii feroviari mai reclamă lipsa investițiilor și menținerea artificială a accizei la combustibilul utilizat pentru transportul feroviar.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Mai mult, sindicaliștii din transporturi feroviare sunt nemulțumiți din cauză că nu și-au mai primit anumite drepturi salariale vechi de cinci ani. Toate aceste nemulțumiri cumulate îi determină pe aceștia să amenințe cu greva generală."
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
Un nou protest al bugetarilor față de măsurile guvernului Bolojan, în Capitală! Câteva sute de angajați din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat, în fața Guvernului. ”Spor tăiat, respect furat”, ”Vrem echitate, nu privilegii de șefi”, ”AFIR nu e de tăiat”, ”Executăm, dar suntem executați” au fost câteva dintre mesajele purtate de participanți.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare.
Zeci de studenți au protestat în Piața Victoriei din București față de intenția Guvernului de a reduce fondurile alocate pentru burse și numărul beneficiarilor. ”Bursele se taie, șansele dispar”, “Tăiați din corupție, nu din educație!” și “Vreți educație? Plătiți pentru ea”, sunt câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019