Date companie
 
 
 
 

Protest Greenpeace pentru Roșia Montană, în Piața Victoriei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Iulie 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, protest, proces, rosia, montana, greenpeace, gabriel, patrimoniu, unesco, despasgubiri
 

Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, față de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.

IRINA CODREANU, reporter ”Dosarul Roşia Montană este sensibil pentru guvernanți, din cauză că are o miză uriașă. Statul român ar putea pierde peste 4 miliarde de dolari, reprezentând despăgubirile cerute în proces de compania Gabriel Resources pentru respingerea legii prin care putea începe exploatarea zăcământului de aur.”

O statuie vivantă îmbrăcată în haine aurii, reprezentându-l pe premierul Florin Cîțu, a fost dezvelită, în cadrul acțiunii organizate de Greenpeace. Gestul este relevant în contextul în care coaliția guvernamentală ar fi trebuit să discute, astăzi, despre modul în care va fi gestionat dosarul de înscriere a sitului în Patrimoniul Mondial UNESCO. După dezvelirea statuii, oamenii au fost îndemnați să lipească bilețele, pentru a transmite mesaje referitoare la Roșia Montană.

CRISTIAN NEAGOE, ofițer de presă, Greenpeace România ”Știm că politicienilor le plac foarte mult omagiile. Așa, că am zis să le facem această plăcere, pentru că, din punctul nostru de vedere, a retrage dosarul în acest moment, în care Roșia Montană ar putea primi această recunoaștere a valorii sale universale, ar fi, într-adevăr, o mare gafă.”

În scurt timp a venit și reacția Guvernului României. Potrivit comunicatului de presă, informațiile lansate în spațiul public de Greenpeace, referitoare la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană și la implicarea premierului în acest demers, sunt false.

CRISTIAN NEAGOE, ofițer de presă, Greenpeace România ”Vom fi cu ochii pe ei, pentru că e foarte important să avem o recunoaștere care ar aduce fonduri pentru restaurare, fonduri pentru turism și pentru dezvoltarea Roșiei Montane, așa cum merită ea.”

Roșia Montană este una dintre cele mai vechi zone cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. Numele se datorează culorii roșiatice a apei, căpătată de la conținutul ridicat în oxizi de fier.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2