Protest al salariaților de la combinatul Laminorul Brăila. Peste o sută de angajați au pichetat, timp de două ore, sediul companiei. Oamenii spun că patronatul are de gând să vândă societatea la fier vechi și se tem că vor fi concediați fără plăți compensatorii. Mai mult, actualul contract colectiv de muncă expiră peste o lună, iar administrația refuză discuțiile cu sindicaliștii pentru prelungirea lui.
AMBIANȚĂ "Vrem să muncim, nu să cerșim!"
VOX "E foarte gravă situația. Chiar acum când trebuia, atunci ne-a lăsat! Unde mai gãsești la 51 de ani sã te angajezi?"
VOX "La o anumitã vârstă, să te duci să cauți altceva! Meseria o înveți, dar, la o anumită vârstă, nu te mai ia nimeni în seamă!"
VOX "S-ar putea să ne țină până în iunie-iulie, când se termină contractul colectiv de muncă și atunci ne trimit în șomaj. Nu știu ce-o sã facã cu noi!"
Protestatarii au solicitat o întâlnire cu reprezentanții administrației combinatului, însă fără succes. Cei aproape 400 de angajați se află în șomaj tehnic încă de la sfârșitul anului trecut.
CONSTANTIN IARCA, lider, Sindicatul "Metal 94"-Laminorul Brăila "La momentul acesta, nu se lucrează sub nicio formã. Nu avem ce producție, să realizăm dacã n-avem capital de lucru. Suntem mințiți, am fost mințiți și la AGA!"
Înainte de privatizarea din 1999, Laminorul avea opt mii de salariați. În ultimii 14 ani, combinatul a schimbat cinci patronate, iar în 2011 a fost preluat de compania rusă Mechel. Acum, unitatea economică a intrat în lichidare. De altfel, multe dintre secțiile combinatului sunt în conservare sau au fost dezechipate, în ultimii doi ani.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
Un nou protest al bugetarilor față de măsurile guvernului Bolojan, în Capitală! Câteva sute de angajați din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat, în fața Guvernului. ”Spor tăiat, respect furat”, ”Vrem echitate, nu privilegii de șefi”, ”AFIR nu e de tăiat”, ”Executăm, dar suntem executați” au fost câteva dintre mesajele purtate de participanți.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Există companii de stat ai căror manageri au salarii brute de 45.000-50.000 de lei și care, cu doar o lună înainte de formarea noului guvern, au încheiat contracte ”beton”, care prevăd indicatori de performanță jignitori. Cel puțin așa susține...
Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019