Date companie
 
 
 
 

Puterea medie de cumpărare a românului, mult sub media europeană

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Octombrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cheltuieli, economii, roman, european, puterea, cumparare
 

Românii cumpără din ce în ce mai puțin și se simte presiunea austerității! Potrivit studiului lansat de firma de cercetare de piață GfK, cetățenii români au, anul acesta, o sumă medie de 5,88 euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli și economii, cu aproximativ 60% sub media europeană. Suma medie disponibilă pentru cheltuielile și economiile europenilor, anul acesta, este de 14.7 euro de persoană.

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter ”La nivel național, Bucureștiul conduce detașat în clasament, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de peste 10 euro, cu 78% mai mulți bani față de restul țării. Nivelul este asemănător cu media din Cehia, unde suma este de aproape 10 euro. După București, se situează județele Timiș, Cluj și Ilfov. La celălalt capăt al clasamentului se află județul Vaslui.”

Din același studiu GfK rezultă că România se află pe locul 32 în clasamentul european. Țara noastră este depășită în clasament de Ungaria, cu 7.4 euro, și Polonia, cu 7.5 euro. Studiul GfK arată că venitul net disponibil variază semnificativ între cele 42 de țări studiate. Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cea mai mare putere de cumpărare medie, în timp ce Moldova, Kosovo și Ucraina se situează la polul opus. Anul acesta, europenii au avut la dispoziție puțin sub 10 trilioane de euro, iar puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5 procente, ceea ce este semnificativ mai mult față de valoarea anului trecut. Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de șomaj și alocații pentru copii, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale. Populația își folosește puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentație, întreținere, servicii, vacanțe, asigurări, pensii private și achiziții din retail.


Puterea medie de cumpărare a românului, mult sub media europeană

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Mulți români își doresc schimbarea locului de muncă, anul acesta ( 20 Ianuarie 2020 )

  Schimbarea locului de muncă, în topul priorităților pentru cei mai multi români! Potrivit unui raport publicat de platforma Best Jobs, șase din zece angajați spun că schimbarea locului de muncă se află pe lista obiectivelor pentru acest an.

 • Polițistul din Târgu Jiu, în arest provizoriu ( 12 Ianuarie 2020 )

  Polițistul din Târgu Jiu, reținut pentru un dosar de furt în Germania, a fost plasat în arest provizoriu ăn țară, pentru 15 zile, până la traducerea mandatului european de arestare. Așa a decis Curtea de Apel Craiova.

 • Românii, campioni la cheltuielile cu mancarea și băutura ( 9 Decembrie 2019 )

  Românii nu se uită la bani când vine vorba de mâncare și băutură. Potrivit datelor publicate de Eurostat, românii cheltuie cel mai mult din Uniunea Europeană pentru hrana. Cel mai ridicat procent din cheltuielile totale de consum...

 • Adina Vălean, aviz pozitiv pentru audiere ( 12 Noiembrie 2019 )

  Adina Vălean are undă verde pentru a fi audiată în comisia de transporturi a Parlamentului European. Ea a primit aviz pozitiv, cu unanimitate de voturi, din partea comisiei juridice a Parlamentului European, după...

 • Măsuri drastice, anunțate în prima ședință oficială a noului Guvern ( 6 Noiembrie 2019 )

  În sfârșit, a avut loc prima ședință oficială condusă de noul premier, Ludovic Orban. La reuniune a participat și președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat că prezența sa la Palatul Victoria...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2