Date companie
 
 
 
 

Reacții în lanț, după decizia CCR privind revocarea șefei DNA

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Iunie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : reactii, procurori, toader, lazar, orban, kovesi, decizia, iohannis, ccrt
 

Decizia Curții Constituționale, privind revocarea șefei DNA, a generat un întreg lanț de reacții, în Justiție și pe scena politică. 500 de procurori din toate parchetele, câteva zeci de judecători și auditori de justiție au semnat o declarație de principiu, ca reacție față de decizia de ieri a Curții Constituționale.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Semnatarii declarației solicită tuturor instituțiilor implicate și factorilor de decizie ”să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România. De asemenea, să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar este un punct important în materia cooperării internaționale și a capacității României de a fi un partener de dialog în relație cu celelalte state membre, atât în ceea ce privește cooperarea în materie penală cât și cooperarea în materie civilă."

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, spune că așteaptă motivarea Curții.

AUGUSTIN LAZĂR, procuror general "După cum știți, urmează ca decizia să fie motivată și așteptăm cu interes considerentele acestei decizii pentru că în continuare, noi nu speculăm, ci discutăm considerentele temeiului juridic. După ce decizia va fi publicată în monitorul oficial, decizia devine general obligatorie."

Hotărârea CCR, despre care se spune că-l transformă pe președinte într-un simplu pion, ascute și lupta politică. Fostul premier Dacian Cioloș consideră că președintele Klaus Iohannis ”trebuie să riște orice din punct de vedere politic” pentru a apăra Constituția și pentru a apăra principiile clare ale Constituției. Cioloș spune că un referendum este oportun pentru a tranșa în privința dorinței românilor de a continua lupta împotriva corupției. La rândul lui, liderul PNL Ludovic Orban, a convocat membrii partidului, pentru a gasi o variantă prin care să-l ajute pe Klaus Iohannis, obligat acum de CCR s-o revoce pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA.

LUDOVIC ORBAN, președinte PNL "O decizie care îmbracă caracterul unei lovituri de stat, pune în pericol democrația și afecteza constituția României. Luați în calcul și o lege care să vizeze CCR? Cu siguranță. Luăm în calcul și posibilitatea modificării Constituției."

Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi. CCR arată că, pentru soluționarea acestui conflict, președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Toader mai susține că șeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiției. Deocamdată, o reacție a președintelui Klaus Iohannis privind decizia Curții Constituționale, care-l transformă într-un simplu pion, în războiul revocării procurorului-șef al DNA, se lasă așteptată.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2