Date companie
 
 
 
 

Reducerea TVA la pâine și aplicarea noii accize la alcool au ca rezultat creșterea evaziunii fiscale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Septembrie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, evaziune, paine, tva, alcool, fiscala, fiscal, accize, dascalu, orasanu
 

Unde dai și unde crapă! Celebra zicală românească se potrivește ca o mănușă cu acțiunile Guvernului! Executivul urmărește reducerea evaziunii fiscale, prin scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată la pâine, dar, în realitate, prin această măsură, piața neagră va înflori. Odată cu scăderea TVA la pâine, guvernanții au hotărât și creșterea accizelor la băuturi spirtoase, ceea ce nu va face decât să mărească fenomenul evaziunii fiscale. Adică, tocmai ceea ce Guvernul vrea să reducă, prin ieftinirea pâinii.

ROMULUS DASCALU, președinte, Federația Patronală a Industriei Alcoolului-GARANT "Noi credem că evaziunea fiscală de la pâine se mută pe alcool. Noi, în acest moment, avem o valoare, estimată de noi, de peste 70% evaziune fiscala, ori, datorită faptului că prețul produselor pe raft va crește între 25 și 40 %, începând chiar cu această lună, practic vor fi așa de scumpe, încât lumea nu le va mai cumpăra, evaziunea, dupa noi, credem că va ajunge la peste 90 %, datorită faptului că aceste produse vor fi deosebit de scumpe."

RĂZVAN ORĂȘANU, analist economic "A impozita, pur și simplu, în plus niște produsem mai ales cele sensibilem cum este alcoolul, vor avea corelativ un control mai mare al evaziunii fiscale, este pur și simplu sinucigaș pentru bugetul de stat în opinia mea, de ce. Pentru că, în domenii, precum panificație, vorbim de evaziune fiscală de 70 %, deci aproape nu contează cât impozităm cei 30 % care sunt legali. În alte domenii, precum alcoolul, nu există o estimare exactă aupra cuantumului evaziunii totale. De aceea, în momentul în care pui biruri în plus, riști să te trezești că, din ce în ce mai mult din acest sector, va fi la negru."

Cu alte cuvinte, din aplicarea celor două măsuri, statul ar trebui să câștige la buget aproape 250 de milioane de lei. Calculele specialiștilor în fiscalitate le contrazic, însă, pe cele ale Guvernului. Pierderile Agenției Naționale de Administrare Fiscală, din neîncasarea accizelor și a Taxei pe Valoarea Adăugată, vor ajunge la peste 200 de milioane de euro. La ora actuală, evaziunea la alcool depășește 70 de procente, iar cea din sectorul de morărit și panificație este de 75 la sută.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2