Reguli speciale, pentru slujbele religioase din ziua de Florii, Săptămâna Mare și Paște! Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că vor fi respectate prevederile ordonanțelor militare privind măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus, respectiv distanțarea socială. Astfel, slujba de Înviere va fi ținută anul acesta fără credincioși la biserică. Deocamdată, doar Mitropolia Clujului le-a transmis preoților dispoziții clare cu privire la slujba din noaptea Învierii și recomandări cu privire la celelalte slujbe din Săptămâna Patimilor. Într-o notă transmisă de Mitropolia Clujului, preoții sunt informați că toate slujbele din Săptămâna Patimilor vor fi oficiate doar de preot și cântăreț, în interiorul bisericilor, cu ușile închise. Prohodul Domnului din Vinerea Mare exclude înconjurarea bisericii de trei ori. O altă indicație este aceea ca slujba de Înviere să fie săvârșită în interiorul bisericii, iar imediat după chemarea „Veniți de luați Lumină”, preoții vor cânta de trei ori Hristos a Înviat, credincioșii fiind invitați să cânte și ei din casele lor, în același timp cu slujitorii Bisericii. Anul acesta, lumina sfântă nu va mai fi adusă de la Ierusalim, ci va fi aprinsă de fiecare preot în biserică și de fiecare creștin, acasă la el.
COSMINA STOIAN, reporter ”Paștile, pâinea și vinul care se împart credincioșilor după slujba de Înviere vor fi pregătite din prescuri mici, ambalate direct din brutării. Nu vor fi tăiate, ci vor fi așezate în pungi, alături de recipiente cu vin, închise etanș, iar fiecare pungă va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite în Joia Mare și vor fi distribuite credincioșilor, la casele lor, până în Duminica Învierii.”
Anul acesta, Paștele ortodox va fi celebrat în data de 19 aprilie. Credincioșii ortodocși vor putea urmări Sfânta Liturghie și celelalte slujbe oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV și Radio Trinitas ale Patriarhiei Române. Patriarhia Română le reamintește preoților să țină cont de toate recomandările și dispozițiile autorităților statului.
După momentele de reflecție și rugăciune, credincioșii așteaptă cu bucurie Învierea Domnului.
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de sărbători, conform unui studiu recent, mai ales că anul acesta costurile sunt cu 30% mai mari.
Joia Mare a adus culoare și bucurie în rândul celor care își petrec bătrânețea în centre de îngrijire. Tradiția vopsitului ouălor de Paști a fost păstrată cu sfințenie și la un centru de asistență și îngrijiri, dar și la un cămin de bătrâni din sectorul 6 al Capitalei.
Ziua Culturii Naționale, celebrată în toată țara! La fel ca în fiecare an, de Ziua Culturii, în București și în orașele din țară sunt organizate evenimente culturale, precum spectacole, expoziții, dezbateri și proiecții de film...
În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții cheamă Duhul Sfânt asupra apelor de pe tot cuprinsul țării, cinstind, astfel, Botezul Domnului în apa Iordanului. Boboteaza, această mare sărbătoare creștină, este celebrată conform tradiției...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019