Date companie
 
 
 
 

Relația dintre mediul de afaceri și stat, susținută prin lege

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Februarie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, autoritati, finante, contribuabili, stat, afaceri, mediul, relatie, preventie
 

Relația dintre mediul de afaceri și stat, o provocare pe harta economică a României! Cel puțin așa consideră reprezentanții mediului de afaceri din țara noastră. Noul guvern și-a exprimat deja dorința de a dezvolta o relație de parteneriat între autorități și oamenii de afaceri, de a crea o colaborare bazată pe încredere reciprocă și transparență, iar legea prevenției fiscale este un pas important în acest sens. Potrivit textului legii, firmele vor putea fi sancționate doar după ce inspectorii ANAF le pun la dispoziție un plan de conformare și prevenție pentru eliminarea neregulilor, permițându-le să se conformeze legislației fiscale existente.

CRISTIAN PÂRVAN, secretar general, Asociația Oamenilor de Afaceri din România "Aceasta lege a prevenției trebuie să limiteze acest târg între controlor și cel controlat prin creșterea bunăvoinței. Gradul de conformare prin aplicare de 1% la Cifra de Afaceri va mobiliza mediu de afaceri și antreprenoriatul."

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa este de părere că termenul pentru aprobarea de către Guvern a proiectului de Lege privind prevenția, respectiv 23 februarie 2017, este foarte scurt și ar trebui extins, astfel încât toate instituțiile care aplică sancțiuni să poată fi consultate și să rezulte o lege cât mai bine fundamentată.

IONUȚ MIȘA, secretar de stat, Ministerul Finanțelor "Poate n-ar fi rău să gândim o modalitate de a comasa anumite obiceiuri de a controla agenții economici, să fie deranjați cât mai puțin și cât mai rar și doar când e nevoie."

Contribuabilii care constituie contravenții ar putea beneficia de măsuri de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani, dacă autoritățile vor adopta Legea prevenției. Practic, autoritatea care constată contravenția nu va putea aplica sancțiunea contravențională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare. După expirarea termenului de conformare, autoritățile pot relua controlul iar în situația în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, se pot aplica sancțiunile prevăzute de actele normative. Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani. Spre exemplu, Legea prevenției nu se aplică pentru sancțiunile prevăzute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancțiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenției deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancționarea acestei fapte.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2