Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare. La protestul angajaților din structurile Ministerului Finanțelor s-au alăturat cei din administrația publică și din sistemul de Justiție, atât în București, cât și în alte orașe din țară. Protestatarii amenință cu blocarea totală a activității, cu riscul de a nu mai putea fi plătite pensiile și salariile. Marți, zeci de protestatari s-au dus la ușa biroului ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, pentru a-i cere explicații cu privire la măsura care îi dezavantajează și pentru a-i spune că, dacă, nu se va renunța la tăierea sporurilor, vor refuza să muncească. “Cu calm discutăm, analizăm situația împreună și găsim cele mai bune soluții. Situația e chiar gravă”, le-a spus Alexandru Nazare și i-a îndemnat să-și trimită reprezentanții la negocieri. ”Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu și lung, precum și corectarea deficitului bugetar excesiv”, a transmis Guvernul României. Bugetarii susțin, însă, că, pentru situația în care a ajuns România din cauza deficitului excesiv, trebuie să plătească cine a greșit. Să plătească cine a risipit banii țării fără să țină cont de cele mai elementare reguli privind echilibrul bugetar. În vizorul opiniei publice sunt foștii premieri Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, foștii miniștri ai Finanțelor, Adrian Câciu și Marcel Boloș, dar și fostul președinte Klaus Iohannis. Problema este, însă, mult mai complicată. Demnitarii vizați nu au luat decizii în mod discreționar, ci cu acordul celor din echipa guvernamentală sau din formațiunea politică din care făceau parte. Dincolo de căutarea vinovaților și de larma protestelor, este limpede că România este în pragul colapsului financiar și că doar austeritatea mai poate salva situația, în acest moment.
Într-o postare publicată, luni-seară, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, prezintă o analiză a situației pe care a găsit-o la minister, în care arată că a descoperit ”o economie vulnerabilizată în timp și o fundație bugetară tot mai instabilă”.
Zeci de studenți au protestat în Piața Victoriei din București față de intenția Guvernului de a reduce fondurile alocate pentru burse și numărul beneficiarilor. ”Bursele se taie, șansele dispar”, “Tăiați din corupție, nu din educație!” și “Vreți educație? Plătiți pentru ea”, sunt câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei.
Protest organizat de Confederația Națională Sindicală ”Cartel ALFA”, joi, în fața Palatului Cotroceni! Sindicaliștii au ieșit în stradă, pentru a reclama lipsa de transparență a decidenților politici și lipsa unei consultări reale a societății.
Protest, joi, în Piața Victoriei din București! Câteva sute de angajați din silvicultură și din sectorul feroviar, precum și rezerviști militari, s-au adunat în fața sediului Guvernului României, pentru a protesta față de proiectul de reorganizare...
Protest al sindicaliștilor din cadrul Federația Columna-Scor, cea mai mare organizație sindicală și reprezentativă din Asistența Socială, joi, la sediul Ministerului Finanțelor! Potrivit reprezentanților federației sindicale, la mișcarea de protest...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019