Date companie
 
 
 
 

Rezervele de aur ale Romania in stand-by, din cauza disputelor privind exploatarea

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Septembrie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, aur, rosia, montana, exploatare, rezerva, tone
 

700 de tone de aur din România așteaptă să fie exploatate. Aproape jumătate din acestea se află la Roșia Montană, în județul Alba, și valorează peste 17 miliarde de dolari, cât cel mai mare împrumut luat vreodată de România - cel de la Fondul Monetar Internațional. Președintele Traian Băsescu a vizitat, recent, zona și a declarat că acest proiect a stat îngropat din 1997 până acum din cauza lașității oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul.

CECILIA SZENTESY, director tehnic, R.M.G.C. "Practic vorbim de aur recuperat de circa 245 de tone si circa 900 de tone de argint."
 
ALEXANDRU PETRUȚI, președinte, A.N.R.M. "Pretul aurului a oscilat în jurul mediei de 400 de dolari pe uncie si abia dupã 2006 avem aceastã crestere exponentialã."

Compania canadiană care va exploata aurul de la Roșia Montană estimează că statul român se va alege cu 4 miliarde și jumătate de dolari de pe urma vânzării aurului.

SORIN GÃMAN, director, Ministerul Economiei "Ministerul economiei ca si institutie a guvernului român nu face studii de specialitate aprofundate pe un proiect. Este calculul fãcut de investitor."

Pentru a începe exploatarea aurului la Roșia Montană este așteptat avizul ministerului Mediului. Compania care va exploata zăcământul speră ca, anul viitor, să obțină autorizația de construire a viitoarei mine de aur, iar în doi ani și jumătate să poată turna primul lingou de aur. Circa 30 de organizații non-guvernamentale de mediu îi cer, însă, președintelui Traian Băsescu să își retragă declarațiile de susținere a proiectului de la Roșia Montană, din cauza riscului major de poluare pe care acesta îl presupune.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Vika Jigulina și Edward Maya, la Național FM ( 18 Februarie 2020 )

  Bună dispoziție, glume, planuri și dezvăluiri, astăzi, la ”România Vorbește”, pe Național FM! Denis Ciulinaru și Diana Enache i-au avut ca invitați în studioul radio pe Vika Jigulina și Edward Maya, artiștii cu cele mai multe...

 • Potențialul tinerilor români, condiționat de educație și sănătate ( 12 Februarie 2020 )

  Cu educația și sănătatea de acum, un copil născut în România, în 2017, va avea, la 18 ani, o productivitate de doar 60% din potențial. Cel puțin așa rezultă din Indexul Capitalului Uman calculat de Banca Mondială, pe baza...

 • România, condamnată la C.E.D.O. într-un caz de violență domestică ( 12 Februarie 2020 )

  România a fost condamnată la CEDO pentru că nu a anchetat cum trebuie un caz de violență domestică. Asociația VeDem Just semnalează cazul. E vorba de o femeie care s-a plâns că a fost lovită de soț, iar acesta...

 • România: seism cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter ( 31 Ianuarie 2020 )

  Țara noastră s-a cutremurat din nou! Un seism cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi spre vineri în zona seismică Vrancea la o adâncime estimată la 121 km, la ora 3:26. Mișcarea Telurică s-a simțit destul de puternic și în București. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

 • Liviu Dragnea vrea să fie eliberat ”de îndată” din închisoare ( 30 Ianuarie 2020 )

  Liviu Dragnea s-a prezentat, în această dimineață, la Instanța Supremă, în speranța că-i va convinge pe judecători să îl elibereze. Anterior, fostul președinte al PSD a depus o contestație la executarea pedepsei.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2