Date companie
 
 
 
 

Rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Decembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : basescu, ponta, moldova, alegeri, rezultate, vot, republica, iohannis
 

Partidele pro-europene au câștigat la limită alegerile parlamentare din Republica Moldova. Liberal-Democrații, Liberalii și Democrații au adunat împreună 45,2 la sută din voturi, adică 55 de mandate — suficient pentru a forma o majoritate în legislativul de la Chișinău ce dispune de 101 locuri. Surpriza scrutinului o constituie rezultatul foarte bun înregistrat de Partidul Socialist, care s-a clasat pe primul loc. Potrivit datelor oficiale după numărarea a aproape 90 la sută din voturi, formațiunea condusă de Igor Dodon, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a întrunit 21,34 la sută din sufragii. Pe locul doi, cu 19,2 la sută din voturi se situează Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat. Pe locul trei s-au clasat comuniștii, cu 17,95 la sută, urmați de democrați - 15,78 la sută, și de liberali - 9,36 la sută. Deși au obținut cele mai multe voturi, socialiștii vor fi în opoziție. La fel și comuniștii, care au anunțat că nu se vor alia cu aceștia. Victoria formațiunilor pro-europene a fost salutată de oficialii de la București.

VICTOR PONTA, premierul României "Am vorbit cu domnul Leancă și cu domnul Lupu. I-am felicitat pentru rezultatul de ieri, iar faptul că majoritatea cetățenilor au votat pentru partidele pro-europene e o veste excelentă. Și în acest an, cu resursele pe care le avem, vom continua să finanțăm programele din Republica Moldova. Miercuri avem 5 miliarde pe care le vom da pentru continuarea programului pentru grădinițe."

Președintele în exercițiu Traian Băsescu a salutat victoria partidelor pro-europene din Republica Moldova. El și-a exprimat speranța că vor fi accelerate procesele de modernizare și de apropiere de Uniunea Europeană și a reiterat că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective. La rândul său, președintele ales Klaus Iohannis a felicitat formațiunile pro-europene de la Chișinău, menționând că acestor partide "le revine răspunderea de a continua, într-un ritm încă mai dinamic, drumul Republicii Moldova către Europa unită". La Chișinău, liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a anunțat deja că formațiunea pe care o conduce va forma o coaliție cu Partidul Democrat și cu Partidul Liberal, în vederea formării unei majorități parlamentare și a unui noi guvern. Rata de participare la vot a fost de 55,86 la sută, mai mică decât la scrutinul legislativ precedent din noiembrie 2010, când au votat peste 63 la sută dintre alegători.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Înainte de valul patru ( 4 August 2021 )

  Klaus Iohannis susține că nu acceptă discriminări în privința românilor nevaccinați! Șeful statului a declarat, în cadrul unei vizite efectuate în Parcul Natural Comana, că pandemia nu poate fi învinsă prin discriminare, ci prin vaccinare.

 • Rezultatele la Bacalaureat 2021 înainte de contestații, afișate ( 5 Iulie 2021 )

  Rezultatele sesiunii de vară a examenului de bacalaureat au fost afișate. Ministerul Educației a publicat rezultatele sub protecția codului pentru fiecare absolvent, atât pe site edu.ro, cât și în centrele de examen.

 • Alegeri locale parțiale, în 23 de județe ( 27 Iunie 2021 )

  Alegeri locale parțiale, în 23 de județe! Cetățenii cu drept de vot din 6 orașe și din 30 de comune au fost chemați la urne, pentru a-și alege primarii ori consilierii locali. Cele șase orașe în care...

 • Premierul Florin Cîțu și-a anunțat candidatura pentru conducerea PNL ( 30 Mai 2021 )

  Premierul Florin Cîțu și-a anunțat astăzi candidatura la șefia PNL. El consideră că partidul, pe care l-a susținut dintotdeauna și în care are mare încredere, are nevoie de o conducere care să vină cu noi idei de guvernare.

 • Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, contestată la C.C.R. ( 18 Februarie 2021 )

  PSD a sesizat Curtea Constituțională, referitor la Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență din 2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Magistrații constituționali...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2