Date companie
 
 
 
 

Risc seismic

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Martie 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Evaluari cladiri Bucuresti
 

Cutremurele catastrofale produse în Turcia și Siria, dar și activitatea seismică iscată în Oltenia pun în alertă autoritățile din țara noastră. În sfârșit, după ani de zile în care pericolul unui cutremur major a fost ignorat, guvernanții își dau seama că sunt o mulțime de clădiri care, la un seism puternic s-ar putea transforma în moloz, adăposturile sunt doar pe hârtie, sirenele funcționează parțial, iar populația nu pare pregătită să întâmpine o situație catastrofală.

LORENA PODAR, reporter ”Seismele cu epicentrul în Vrancea au o anumită ciclicitate. Conform datelor statistice, cele cu magnitudinea de 6 grade se produc la o dată la circa 10 ani, iar cele de 7 grade, la 33 de ani. Mișcările telurice cu magnitudinea de peste 7,5 grade au loc la fiecare 80 de ani. Ultimul cutremur de peste 7 grade s-a produs în 1986, pe 30 august.”

Deocamdată, este în pregătire etapa evaluării vizuale rapide a clădirilor din București, care ar urma să fie pusă în practică până în septembrie. Prioritare sunt imobilele cu cel puțin trei etaje, construite înainte de 1968, și clădirile cu funcțiuni în domeniul Sănătății și al Educației. Până atunci, însă, este nevoie de o hotărâre la nivelul Capitalei, în scopul partajării responsabilităților între Primăria Municipiului București și primăriile de sector. Directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Răzvan Munteanu, a declarat că evaluarea vizuală rapidă nu va încadra în mod obligatoriu imobilul într-o clasă de risc seismic. Va permite, însă acordarea unui scor, astfel încât clădirile să fie prioritizate, în vederea expertizelor tehnice și a consolidărilor. Până acum, autoritățile din București și din țară nu au arătat, însă, o preocupare privind situația blocurilor noi. Conform experților în construcții, blocurile noi sunt bine proiectate, dar nimeni nu poate garanta că sunt și executate conform standardelor tehnice.


Risc seismic

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2