Date companie
 
 
 
 

Road rage, la cote alarmante din cauza traficului de coșmar

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : trafic, rutiera, soferi, agresivitate, road, rage, furia
 

Road rage sau furia rutieră, o tulburare care se manifestă prin stres și ostilitate din cauza traficului, la cote alarmante, în România! Psihologii atrag atenția asupra faptului că numărul mare de mașini și orele petrecute la semafoare și în ambuteiaje pot duce la anxietate sau chiar la agresivitate în trafic. În marile orașe ale României există, deja, mediul propice pentru road rage, din cauza traficului sufocant.

COSMINA STOIAN, reporter „Sindromul road rage este o tulburare în care o persoană prezintă un nivel ridicat de stres, anxietate și ostilitate din cauza traficului. Cel care suferă de această tulburare, odată ce se află în mașină, prezintă o schimbare de personalitate și ia decizii neobișnuite pentru el. Furia din trafic, odată exteriorizată, poate duce cu ușurință la agresiuni.”

Consecințele din punct de vedere legal privind agresivitatea în trafic sunt foarte mici sau chiar inexistente. Asta, din cauza faptului că astfel de episoade sunt greu de probat. Practic, la ora actuală nu există o lege clară care să îi pedepsească pe șoferii cu comportament agresiv în trafic. Astfel, atunci când o persoană vrea să reclame un incident, este greu de probat. Legea te obligă să constați contravențiile la regimul circulației doar în două moduri: direct, sau cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate. Dacă nu sunt omologate, constatarea poate fi respinsă în instanță. De exemplu, în cazul unei filmări cu o cameră spot, atunci instanța îți anulează procesul verbal, deoarece aceasta nu este omologată.

RADU LECA, psiholog „Noțiunea de agresivitate în trafic are legătură cu tipologia și caracterul conducătorului auto. Cu cât conducătorul auto este mai agresiv acasă, cu atât va fi mai agresiv și la volan. Nu există soluții pentru agresivitate, datorită faptului că legislația română nu prevede un management al agresivității la volan. nouă nu ni se impune de lege să fim puțin agresivi sau moderat agresivi. Nu avem un control psihologic care să determine agresivitatea. Avem un test psihologic care este apt/inapt. Așa că structura de agresivitate a subiectului va fluctua de la subiect la subiect, în funcție de evenimentele pe care el le realizează.”

În lipsa unor mijloace de probă, șoferii sunt sfătuiți să își păstreze calmul la volan. Este important să nu se dea curs provocărilor, deoarece s-a dovedit că starea de road rage este contagiosă în trafic.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Șofer agresat în trafic, în București ( 21 Iunie 2021 )

  Grav incident în trafic, în Capitală! Doi tineri au blocat o mașină și au distrus-o, chiar în mijlocul străzii. Agresorii, un bărbat și o femeie, lovesc automobilul cu picioarele și cu o crosă...

 • Inițiativa „Vinerea Verde”, pentru reducerea poluării ( 10 Martie 2021 )

  Ministerul Mediului a lansat inițiativa „Vinerea Verde”, prin care invită cetățenii să renunțe la autoturism în ultima zi lucrătoare a săptămânii și să folosească mijloace de transport mai puțin poluante.

 • Șoferi băuți sau sub influența drogurilor, prinși în trafic ( 20 Decembrie 2020 )

  Șoferi aflați sub influența alcoolului sau a drogurilor, prinși de polițiști în Capitală! Mai mulți conducători auto au fost opriți în trafic sâmbătă seară de către oamenii legii. În urma raziei, polițiștii au identificat un șofer în vârstă de 34 de ani, aflat sub influența substanțelor psihoactive, care se deplasa pe bulevardul Beijing din Sectorul 1.

 • Șoferii trebuie să-și echipeze mașinile cu anvelope de iarnă ( 5 Decembrie 2020 )

  Cozi la service-urile auto, pentru schimbarea anvelopelor de vară, cu cele de iarnă. Prima ninsoare i-a luat prin surprindere pe șoferii care, de teama amenzilor, se grăbesc să își echipeze mașinile. Potrivit legii...

 • 12 persoane, reținute în urma perchezițiilor în spitalele suport COVID din Brașov și Harghita ( 4 Decembrie 2020 )

  12 persoane, printre care și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate, joi, în patru spitale suport COVID din municipiul Brașov și din județul Harghita. Procurorii anticorupție...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2