Date companie
 
 
 
 

”România Educată”, la Palatul Cotroceni

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, cotroceni, orban, conferinta, iohannis, educata, anisie
 

Conferința ”România Educată – politici publice și coordonarea surselor de finanțare”, găzduită, astăzi, de Palatul Cotroceni! Începe să prindă contur, astfel, proiectul președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”, despre care șeful statului spunea, la momentul lansării, în primul mandat, că își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. La conferința la care au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie, au fost propuse patru documente de politică publică.

COSMINA STOIAN, reporter „Cele patru documente de politică publică abordează tematici esențiale pentru reforma sistemului de educație românesc, precum cariera didactică, managementul școlar, echitatea în sistemul de educație și accesul la o educație timpurie de calitate. Fiecare document include măsuri care pot contribui la atingerea obiectivelor stabilite de Proiectul „România Educată”.

Lipsa unei educații de calitate, accesibilă tuturor, devine o amenințare pentru dezvoltarea României. România a obținut un punctaj slab în clasamentul PISA, locul 47 din 79 de țări, cea mai scăzută performanță fiind înregistrată la matematică. Rezultatele arată că nivelul analfabetismului funcțional este de 44%, cel mai ridicat din ultimii nouă ani.

KLAUS IOHANNIS, președintele României "Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puțin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice. Lipsa unei educații de calitate, care să fie accesibilă pentru toți copiii din țara noastră, devine o amenințare pentru dezvoltarea României pe termen lung."

LUDOVIC ORBAN, premierul României „Ultimele decenii au marcat România printr-o scădere a calității educației în foarte multe școli românești. Monitorul Educației și Formării 2019, un document de analiză al Comisiei Europene, atrage atenția asupra decalajelor de calitate existente în sistem asupra precarității în educarea și formarea noii generații și asupra ratei crescute a abandonului timpuriu. Peste 16% din copii între 16 și 18 ani abandonează școala."

KLAUS IOHANNIS, președintele României "Eforturile noastre de a îmbunătăți calitatea educației vor trebui să fie orientate cu precădere spre sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potențialul de a genera beneficii indirecte și în alte zone din educație. Un prim exemplu este educația profesională."

MONICA ANISIE, ministrul Educației și Cercetării „Una dintre rutele de formare inițială pe care ne dorim să o dezvoltăm este sistemul de învățământ profesional dual. Se impune ca această rută să fie finanțată corespunzător și să investim în infrastructura necesară. Este important ca oferta de formare profesională să fie direct corelată cu cerințele pieței muncii. Urmărim ca în următorul cadru financiar multianual să sprijinim dezvoltarea de noi calificări în domenii precum inteligența artificială sau robotica, domenii care susțin dezvoltarea sustenabilă a societății actuale”.

Educația are nevoie de o resuscitare, însă, potrivit experților, va fi greu de realizat acest lucru, deoarece, Educația și Cercetarea beneficiază, în bugetul pe 2020, de 2,7% din PIB 2020, adică cea mai mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu.


”România Educată”, la Palatul Cotroceni

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2