Date companie
 
 
 
 

România, în stare de alertă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Mai 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : reguli, alerta, arafat, stare, iohannis, vela, tataru
 

România a intrat, de astăzi, în stare de alertă, după două luni de stare de urgență! Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au prezentat, aproape de miezul nopții, noile reglementări valabile pentru perioada stării de alertă.

ION MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne „Începând cu data de 15 mai 2020, se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioada de 30 de zile.” 

Sunt câteva mari schimbări în ceea ce privește viața oamenilor. Astfel, românii pot ieși din casă, în interiorul localității, fără declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator. În schimb, trebuie să completeze declarație, dacă doresc să iasă în afara localității, pentru motive întemeiate.

RAED ARAFAT, secretar de stat, M.A.I. „O măsură importantă este că, începând cu 15 mai 2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spatii închise se instutuie obligativitatea măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite. Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați au obligația organizării activității astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru trebuie să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, respectarea regulilor privind desfășurarea activității în birourilor din spații comune, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu un numar mai mare de 50 de salariați. E suspendată temporar activitatea de servire și consumarea produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor și a localurilor publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații. Deci, continuă să fie închise terasele și alte zone de servire a mesei. Sunt exceptate activități de preparare a hranei și de comercializare a băuturilor, precum și cele de tip room service, drive in, etc.” 

Începând de astăzi, românii pot merge la dentist, la coafor sau la saloanele de cosmetică. Și mall-urile au fost deschise, însă doar cele mici, cu suprafață de până în 15.000 metri pătrați, iar magazinele trebuie să aibă deschidere spre stradă. Tot de astăzi, românii pot participa la slujbele religioase.

NELU TĂTARU, ministrul Sănătății „Aceste reguli, care au fost evaluate, vor fi ăntr-un ordin comun al MS cu secretariatul pentru culte. Se reiau sau se dechid hotelurile. Deschiderea saloanelor de ingrijire corporală si regulile aferente le veti gasi intr-un ordin comun cu Ministrul Economiei si Ministrul Muncii.” 

În starea de alertă, românii pot merge la spital, chiar dacă nu au probleme urgente, dar cu condiția să își programeze vizita la medic. De asemenea, au fost deschise și parcurile, însă nu și locurile de joacă. Președintele Klaus Iohannis a anunâat, aseară, că intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea.

KLAUS IOHANNIS, președintele României „Vreau să fiu foarte clar! Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!”


România, în stare de alertă

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Plan pentru deschiderea plajelor ( 26 Mai 2020 )

  Plajele s-ar putea deschide din 15 iunie. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat la un post de televiziune că acest lucru se va întâmpla numai dacă numărul de cazuri noi de contaminare cu virusul SARS Cov-2...

 • La o petrecere în apartament pot participa maxim 8 persoane ( 22 Mai 2020 )

  Ministrul de Interne, în dialog cu cetățenii! Marcel Vela a răspuns, într-un video pe pagina sa de Facebook, unei noi serii de întrebări adresate de către români. Șeful Internelor a lămurit, printre altele, dilema unui bărbat privind numărul de persoane permis la un eveniment în perioada stării de alertă.

 • Aer mai curat, în perioada stării de urgență ( 21 Mai 2020 )

  Mai puțină activitate umană, mai puțină poluare! În cele două luni de stare de urgență am respirat aer mai curat. O demonstrează măsurătorile din satelit realizate de compania românească Terrasigna.

 • Zece puncte de trecere, la granița cu Ungaria ( 21 Mai 2020 )

  Noi măsuri pentru fluidizarea traficului la graniță! Aglomerația din vămi continuă de câteva zile și sute de oameni așteaptă chiar și 12 ore pentru a intra în țară. Ca soluție de criză, zece puncte de trecere a frontierei...

 • Terasele și restaurantele, redeschise în anumite condiții ( 20 Mai 2020 )

  De la 1 iunie putem ieși, din nou, la terasă, după mai bine de 2 luni! Purtarea măștii, verificarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor și a încălțărilor, distanțarea sunt măsuri obligatorii de protecție, pe care tebuie să le...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2