Date companie
 
 
 
 

România, țară de tranzit sau viitor cămin pentru migranți?

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 August 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, turcia, ONG, refugiati
 

Tot mai mulți refugiați pășesc pe teritoriul României. Unii văd aici doar o țară de tranzit, un popas în drumul lor spre un stat european dezvoltat. Alții însă rămân aici și încearcă să se integreze, cu ajutorul ong-urilor. ARCA- Forumul Român pentru Refugiați și Migranți, fondat în 1998, este una din organizațiile care se ocupă de ajutorarea tuturor categoriilor de migranți, pentru obținerea unui loc de muncă legal pe teritoriul României. Iulian Sandu, asistent de proiecte, spune că astfel migranții se integrează mai ușor și nu mai sunt o povară pentru statul român. De altfel, ARCA va lansa în curând un portal de job-uri dedicat exclusiv pentru toate categoriile de migranți.

IULIAN SANDU, asistent proiecte, ARCA

"Și am început să abordăm mediul corporate, mediul business și să încercăm să îl facem cât mai vizibil, încât oamenii care sunt în aceste companii să poată obține o bază de date nouă. Pe de altă parte, beneficiarii noștri să aibă acces la cât mai multe locuri de angajare."

De curând, ARCA a mai desfășurat un proiect pentru integrarea minorilor migranți în România. Lor le-au fost predate noțiuni despre valorile europene, despre cum pot proteja planeta și despre cum pot folosi tehnologia. ARCA le-a pus la dispoziție un program after-school și activități out-door, precum vizite la instituții culturale din Capitală și diverse activități în parcuri. În anul 2012, ARCA a relocat din Turcia în România 40 de refugiați. Activitatea a fost finanțată din Fondul European pentru Migrație.

IULIAN SANDU, asistent proiecte, ARCA

"În prezent, ARCA beneficiază de finanțare de la o companie din Danemarca, tot pentru un proiect de angajare al migranților pe teritoriul României."

Printre finanțatorii ARCA, se află atât instituții românești, cât și externe. Aici intră: Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Consiliul Mondial al Bisericilor, Comisia Europeană, Rețeaua Europeană HUMA, Fundația Raphaels-Werk, Ambasada Olandei în România, Rețeaua "Biserici în Acțiune" din Olanda, Ministerul Elen al Afacerilor Externe, Biserica Ortodoxă Română și Ministerul Muncii.

În total, din anul 1998, ARCA a oferit consiliere pentru peste 20.000 de migranți care au venit în țara noastră. Doar anul trecut, peste 500 au fost ajutați să obțină cetățenie română și un loc de muncă.

Organizația Internațională pentru Migrație-OIM, Biroul din România, funcționează din 1992. În prezent, organizația lucrează îndeaproape cu refugiații. OIM are voluntari în centrele de detenție, dar și în centrele de cazare a refugiaților.

Bilqnis Al-Sharabi este unul dintre consilierii sociali ai Fundației Schottener, care colaborează cu OIM, și îi ajută pe refugiați să se integreze mai ușor în țara noastră.

BILQNIS AL-SHARABI, consilier social, Fundația Schottener

"Primul pas este de a învăța limba română. Noi oferim cursuri gratuite în incinta Centrului Regional pentru Integrare. Încercăm să ajutăm și femeile, pentru că le este greu să vină la cursuri de limbă română, dacă au copii mici. Noi am creat un spațiu special pentru ei unde învață cu educatoarele noastre."

În Centrul Regional de Integrare din București, refugiații iau nu doar cursuri de limbă, ci au parte, de exemplu, de ateliere de pictură și ceramică. Bilqnis susține că este greu să îi convingă pe refugiați să muncească și să nu aștepte doar banii de la statul român.

BILQNIS AL-SHARABI, consilier social, Fundația Schottener

"Este foarte greu să îi găsești exact ce dorește fiecare și așa vine partea mea de consilier. Trebuie să îi conving să lucreze, să aibă un loc de muncă, că așa au toate drepturile asigurate, pentru asigurarea medicală. Asta este altă problemă. Trebuie să îi conving pe toți să plătească și asigurările medicale."

Bilqnis spune că adolescenții și copiii vor să meargă la studii universitare în România, iar refugiații mai în vârstă ar vrea să-și deschidă afaceri aici. România este însă considerată mai mult o țară de tranzit. Biroul din România al OIM a făcut de-a lungul anilor între 8.000 și 9.000 de repatrieri voluntare, și a ajutat aproximativ 20.000 de refugiați să se integreze în țara noastră.

Finanțarea activității Biroului din România al OIM este în mare parte europeană. De altfel, comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetățenie, Dimitris Avramopoulos declara, la adoptarea acestui buget, că "migrația reprezintă una dintre cele zece priorități ale actualei Comisii." OIM desfășoară, în prezent, un proiect pentru relocarea și asistența a 80 de refugiați sirieni din taberele din Turcia... direct în România. Banii vin doar de la Guvernul României, care încearcă să fie solidar cu statele europene sufocate de refugiați. Astfel, zeci de refugiați sunt aduși dintr-o primă țară de azil, precum Grecia, Italia și Turcia, și cazați, cu ajutorul ong-urilor, în România. În continuare, rămâne de văzut cum va gestiona România și Uniunea Europeană un aflux tot mai mare de migranți.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2