Date companie
 
 
 
 

Românii cheltuiesc opt miliarde de euro pe țigări, în fiecare an

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Iulie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : buget, euro, tigarete, producatori, miliarde, fumat, tutun, boli, fumatori, contribuabil
 

Industria tutunului continuă să dețină statutul de al doilea mare contribuabil la bugetul de stat după petrol, cu peste trei miliarde de euro, în ciuda faptului că volumul vânzărilor de țigarete continuă să scadă. Producătorii pun pe piață, în fiecare an, peste 90 de miliarde de țigarete, în schimbul cărora încasează 6 miliarde de euro. Taxele reprezintă 80% din prețul unui pachet de țigări. Adversarul cel mai redutabil pe această piață îl reprezintă contrabanda, care a atins pragul de 13%. În aceste condiții, prejudiciul anual adus bugetului de stat se ridică la 520 de milioane de euro.

GILDA LAZĂR, director corporate affairs&communications producător de țigarete "Dacă luăm în calcul faptul că 80% din prețul unui pachet de țigarete înseamnă taxe, acest 13% piață ilegală se traduce prin pierderi la bugetul de stat. Deci, pentru fiecare punct de contrabandă, statul pierde 40 de milioane de euro."

Potrivit medicilor, costurile implicate de tratarea bolilor cauzate de fumat sunt foarte ridicate, însă cel mai grav este faptul că acestea sunt depistate tardiv, devenind fatale pentru pacienți.

prin telefon: CEZAR IRIMIA, medic "Bolile cauzate de fumat, bolile cronice, în special, și, în particular, cancerul costă lunar de la câteva milioane vechi, de la câteva sute de lei până la zeci de milioane și chiar sute de milioane pe lună, sute de milioane vechi."

Fumătorii nu sunt însă îngrijorați de aceste statistici sumbre, ba chiar alocă sume impresionante de bani pentru viciul lor.

VOX "Fumez, pe zi, două pachete de țigări și dau pe lună 600 de lei."

VOX "Să zic patru, cinci milioane, șapte. Nu știu. Cam așa."

Guvernul României s-a opus adoptării directivei europene, care, din 2016, interzice comercializarea țigărilor slim, mentolate sau cu arome. O astfel de masură le-ar fi adus producătorilor pierderi de până la 20% din totalul vânzărilor, iar nivelul contrabandei ar fi crescut semnificativ.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Proteste ale sindicaliștilor din Sănătate, la Palatul Parlamentului ( 1 Martie 2021 )

  Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.

 • Protestul fermierilor, la Ministerul Agriculturii ( 18 Februarie 2021 )

  Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.

 • Grupul Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, bun-platnic la bugetul de stat ( 18 Ianuarie 2021 )

  110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...

 • Fostul primar Daniel Tudorache, cercetat penal pentru trafic de influență și spălare de bani ( 21 Noiembrie 2020 )

  Fostul primar al Sectorului 1 din București, Daniel Tudorache, eliberat pe cauțiune în valoare de un milion de euro și plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani! Tudorache...

 • Executivul amână creșterea salariilor profesorilor ( 15 August 2020 )

  Prognoza economică este una pesimistă! O spune premierul Ludovic Orban care explică astfel motivul pentru care Executivul amână creșterea salariilor profesorilor! „E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a spus premierul, citat de Mediafax. Acesta a ținut apoi să precizeze că afirmația sa a fost răstălmăcită.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2