Date companie
 
 
 
 

Românii ortodocși au sărbătorit, duminică, Floriile

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bacau, biserica, paste, florii, ortodocsi, Gilau, salcie
 

Cu o săptămână înainte de Paște, ortodocșii au sărbătorit Floriile. Românii și-au serbat rudele și prietenii care poartă nume de flori și au mers la biserici, ca să se spovedească și să se împărtășească. Zeci de localnici din comuna clujeană Gilău s-au îndreptat cu ramuri de salcie spre biserică, pentru a le sfinți. Și, asta, pentru că, în popor, există credința că salcia are puteri miraculoase și alungă duhurile rele.

VOX "O păstrăm acasă, pentru când este vreme grea. Este bine că este sfințită de preot și făcută slujbă."

VOX "După Sfânta Liturghie se face o rugăciune specială, pentru ramurile de salcie care se aduc la sfânta biserică. Ele sunt binecuvântate prin stropire cu apă sfințită, cu agheasmă, apoi se impart credincioșilor."

VOX "Vin la sfânta biserică, mă împărtășesc, înainte mă spovedesc, apoi mă voi împărtăși."

VOX "Sunt și eu Florica, am făcut prescuri, am adus și flori la biserică din grădina mea."

Și credincioșii din Bacău au respectat cu sfințenie obiceiurile de Florii.

IULIAN BUCUR, etnolog "O sărbătoare importantă, care ne aduce aminte de vremea în care eram romani, și nu români, și când noi o sărbătoream pe Flora, acea zeiță a vieții care renaște. De Florii, țăranii noștri merg la biserică cu ramuri de salcie, așa cum sărbătoreau și romanii această sărbătoare."

Tradiția mai spune că, așa cum a fost vremea de Florii, va fi și de Paște.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • A început postul Crăciunului ( 15 Noiembrie 2019 )

  A început postul Crăciunului! Al doilea ca asprime după postul Paștelui, postul Crăciunului a fost rânduit de Biserica creștină pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului.

 • Rechizite în dar, oferite de Biserică elevilor din famiii nevoiașe ( 7 Septembrie 2019 )

  Șase sute de copii din familii nevoiașe au primit, în dar, rechizite școlare din partea parohiilor din Sectorul 6. Darurile au fost date prin intermediul Protoieriei Sector 6 București. Rechizitele au fost distribuite la Mânăstirea Chiajna.

 • Sărbătoarea Rusaliilor ( 16 Iunie 2019 )

  Mare sărbătoare în lumea creștină! Credincioșii ortodocși cinstesc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos. Este și motivul pentru care sărbătoarea se mai numește și Cinzecime. Potrivi credinței...

 • Tren personal, deraiat în județul Bacău ( 8 Iunie 2019 )

  Accident feroviar, în această dimineață, pe raza localității băcăuane Căiuți! Un tren personal, în care se aflau peste 50 de călători, care circula între Ciceu și Focșani, a lovit bena unui camion, la o trecere la nivel cu calea ferată...

 • Floriile ortodoxe și Paștele catolic, sărbătorite astăzi de creștini ( 21 Aprilie 2019 )

  Creștinii ortodocși celebrează, astăzi, Floriile sau Duminica Stâlpărilor! Este cea mai importantă sărbătoare, care vestește Paștele, dar și a celor cu nume de floare. Duminica Floriilor evocă intrarea lui Iisus în Ierusalim, împreună...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2