Date companie
 
 
 
 

S-a dat startul alegerilor prezidențiale 2019

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Noiembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : alegeri, vot, mae, diaspora, prezidentiale
 

A început votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2019, în Diaspora! Românii din străinătate pot vota timp de trei zile, în cele 835 de secții deschiseîn acest scop. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, până la ora 13.00, ora României, prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în șase secții de votare: Auckland, Noua Zeelandă și Melbourne, Canberra, Sydney, Brisbane și Adelaide din Australia. În Europa, la prânz, votul era în desfășurare în 770 de secții. Cele mai multe secții sunt în Spania, 143, multe fiind deschise în hoteluri, centre culturale și centre comerciale. S-a înregistrat și o problemă privind accesul la vot. O secție de votare din Herne, Germania, nu a putut fi deschisă, vineri, din cauza unor "elemente obiective". Ministerul Afacerilor Externe a transmis că secția din Herne, Germania, care nu a putut fi deschisă vineri, își va desfășura activitatea conform programului normal în zilele de sâmbătă și duminică. Votul în diaspora pentru alegeri prezidențiale 2019 începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în secția de vot, își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59. Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secțiile organizate în afară țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării. Potrivit articolului 36 din Constituția României, pot vota cetățenii români care au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

TORA APETRII, reporter ”Alegerile prezidențiale din 2019 aduc și noutăți. Este pentru prima dată când cetățenii români de pes­te hotare își pot exercita dreptul de vot prin cores­pondență. Conform datelor oficiale, până joi, au fost validate 15.551 de plicuri trimise de românii din Diaspora, care conțin votul prin corespondență. De asemenea, este pentru prima dată când cetățenii din Diaspora au la dis­poziție trei zile consecutive - 8, 9 și 10 noiembrie -, pentru a vota.”

La fel, în al doilea tur de scrutin programat pentru 24 noiembrie, românii cu drept de vot aflați peste hotare vor putea vota în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie. Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică, la ora 7.00 dimineața pentru alegerile prezidențiale, iar cetățenii cu drept de vot își vor putea exprima opțiunile până la ora 21.00. Pentru a putea vedea prezența la vot din străinătate, românii pot accea siteul www. prezenta.bec.ro.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor aflați în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale de a se prezenta la vot pe durata tuturor celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi. Cetățenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secțiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.


S-a dat startul alegerilor prezidențiale 2019

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se califică pentru turul doi, arată rezultatele parțiale ( 11 Noiembrie 2019 )

  Rezultatele provizorii ale alegerilor prezidențiale de duminică, prezentate de Biroul Electoral Central, arată că președintele în funcție, Klaus Iohannis, a fost alegerea a 37,19% dintre români, în primul tur al prezidențialelor...

 • Profilul alegătorului la prezidențiale, în funcție de candidat ( 11 Noiembrie 2019 )

  Din datele colectate la ieșirea de la urme pentru realizarea exit-pollurilor, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie a creat profilul celor care i-au votat pe primii trei clasați la alegerile prezidențiale. In ceea ce privește...

 • Multe dorințe, puține așteptări, la vot ( 10 Noiembrie 2019 )

  Locuitorii zonelor rurale se dovedesc, de fiecare dată, cei mai harnici, când este vorba de prezentare la secția de votare. Sătenii nu s-au dezmințit nici la alegerile prezidențiale 2019. După ce și-au terminat treburile prin gospodărie, au mers la biserică, pentru rugăciune, apoi s-au îndreptat spre secțiile de votare.

 • Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică, la ora 7.00 dimineața ( 9 Noiembrie 2019 )

  A început numărătoarea inversă pentru alegerile prezidențiale! Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică, la ora 7.00 dimineața, iar cetățenii cu drept de vot își vor putea exprima opțiunile până la ora 21.00.

 • Pregătiri pentru alegerile prezidențiale ( 4 Noiembrie 2019 )

  Mai sunt doar câteva zile până la Alegerile Prezidențiale. Sistemul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Electorală Permanentă și Institutul Național de Statistică transmit că au luat toate măsurile pentru că votul...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2