Date companie
 
 
 
 

S-a dat startul alegerilor prezidențiale 2019

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Noiembrie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : alegeri, vot, mae, diaspora, prezidentiale
 

A început votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2019, în Diaspora! Românii din străinătate pot vota timp de trei zile, în cele 835 de secții deschiseîn acest scop. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, până la ora 13.00, ora României, prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în șase secții de votare: Auckland, Noua Zeelandă și Melbourne, Canberra, Sydney, Brisbane și Adelaide din Australia. În Europa, la prânz, votul era în desfășurare în 770 de secții. Cele mai multe secții sunt în Spania, 143, multe fiind deschise în hoteluri, centre culturale și centre comerciale. S-a înregistrat și o problemă privind accesul la vot. O secție de votare din Herne, Germania, nu a putut fi deschisă, vineri, din cauza unor "elemente obiective". Ministerul Afacerilor Externe a transmis că secția din Herne, Germania, care nu a putut fi deschisă vineri, își va desfășura activitatea conform programului normal în zilele de sâmbătă și duminică. Votul în diaspora pentru alegeri prezidențiale 2019 începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în secția de vot, își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59. Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secțiile organizate în afară țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării. Potrivit articolului 36 din Constituția României, pot vota cetățenii români care au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

TORA APETRII, reporter ”Alegerile prezidențiale din 2019 aduc și noutăți. Este pentru prima dată când cetățenii români de pes­te hotare își pot exercita dreptul de vot prin cores­pondență. Conform datelor oficiale, până joi, au fost validate 15.551 de plicuri trimise de românii din Diaspora, care conțin votul prin corespondență. De asemenea, este pentru prima dată când cetățenii din Diaspora au la dis­poziție trei zile consecutive - 8, 9 și 10 noiembrie -, pentru a vota.”

La fel, în al doilea tur de scrutin programat pentru 24 noiembrie, românii cu drept de vot aflați peste hotare vor putea vota în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie. Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică, la ora 7.00 dimineața pentru alegerile prezidențiale, iar cetățenii cu drept de vot își vor putea exprima opțiunile până la ora 21.00. Pentru a putea vedea prezența la vot din străinătate, românii pot accea siteul www. prezenta.bec.ro.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor aflați în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale de a se prezenta la vot pe durata tuturor celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi. Cetățenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secțiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.


S-a dat startul alegerilor prezidențiale 2019

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Klaus Iohannis: nu se dorește revenirea la starea de urgență ( 9 Octombrie 2020 )

  "Nu trebuie să intrăm în panică!" Afirmația îi aparține președintelui Klaus Iohannis, după o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică. Șeful statului a subliniat că nu se dorește revenirea la starea de urgență.

 • Ilie Bolojan a câștigat șefia Consiliului Județean Bihor ( 29 Septembrie 2020 )

  Rezultatele înregistrate până acum reflectă victoria în alegeri a bihoreanului Ilie Bolojan, care a candidat pentru șefia Consilului Județean Bihor. Potrivit rezultatelor, liberalul Ilie Bolojan, cel care a devenit cunoscut...

 • Reacțiile șefilor de partide, după scrutinul de duminică ( 28 Septembrie 2020 )

  Urmează o analiză serioasă în PSD, după rezultatele înregistrate la alegerile locale! Așa a afirmat președintele Partidului Social-Democrat, Marcel Ciolacu, imediat după anunțarea exit poll-urilor. Liderul PSD

 • Zeci de mii de români au votat cu urna mobilă ( 27 Septembrie 2020 )

  Alegătorii care nu s-au putut deplasa la sediul secției de votare, din cauza unor boli, invaliditate sau care se află internați în spital ori execută o pedeapsă privativă de libertate votează cu urna specială mobilă, în anumite condiții! 

 • Sătenii s-au grăbit să voteze, dis-de-dimineață ( 27 Septembrie 2020 )

  Așa cum îi stă bine fiecărui cetățean, sătenii din comuna Dragomirești-Vale s-au încolonat la intrarea în secția de votare încă de la primele ore ale dimineții. 

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2