Salariații de la Oltchim și-au reluat, miercuri, protestul. Ei sunt împărțiți în două tabere. Astfel, 500 de salariați conduși de Corneliu Cernev, președintele Comitetului de Criză, au început protestele nemulțumiți de neplata salariilor și de blocajul apărut în procesul de privatizare. Cealaltă tabără, condusă de liderul de sindicat Mihai Diculoiu, face apel la calm. Diculoiu susține că oamenii au reînceput protestul din cauza unor informații false, din partea conducerii societãții.
AMBIANȚÃ "Ne-au mințit!"
MIHAI DICULOIU, președinte, Sindicatul Liber Oltchim "Ce s-a întâmplat astãzi referitor la proteste pot sã vã spun cã a fost o dezinformare concertatã a salariaților pe o parte din partea conducerii societãții, care ieri a chemat șefii de secții servicii spunându-le cã nu mai sunt bani de salarii, cã sunt blocate conturile de cãtre bãnci și cã existã riscul pierderii locului de muncã și chiar sã nu se mai acorde nici plãțile compensatorii din contractul colectiv de muncã."
La protestul din curtea combinatului au avut loc și incidente. Mai multe persoane, care nu sunt angajate la Oltchim, au ajuns în mijlocul muncitorilor purtând pancarte. Între angajați și aceștia au avut loc schimburi dure de replici și a fost nevoie de intervenția jandarmilor, pentru a calma spiritele.
AMBIANȚÃ "Bãi, cine v-a trimis aici?"
În cursul serii este programată o întâlnire între reprezentanții salariaților și ministrul Economiei, Daniel Chițoiu. Angajații Oltchim spun că vor continua protestul, până la rezolvarea situației salariilor și reluarea procesului de producție. În opinia angajaților, instalațiile petrochimice ar trebui să funcționeze, în paralel cu soluționarea blocajului din procesul de privatizare.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
Un nou protest al bugetarilor față de măsurile guvernului Bolojan, în Capitală! Câteva sute de angajați din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat, în fața Guvernului. ”Spor tăiat, respect furat”, ”Vrem echitate, nu privilegii de șefi”, ”AFIR nu e de tăiat”, ”Executăm, dar suntem executați” au fost câteva dintre mesajele purtate de participanți.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare.
Zeci de studenți au protestat în Piața Victoriei din București față de intenția Guvernului de a reduce fondurile alocate pentru burse și numărul beneficiarilor. ”Bursele se taie, șansele dispar”, “Tăiați din corupție, nu din educație!” și “Vreți educație? Plătiți pentru ea”, sunt câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019