Salarii generoase, în administrația publică și în Apărare! Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anumiți funcționari publici câștigă, în medie, cu 58% peste salariile angajaților din restul economiei. Chiar dacă, în ultimii ani, creșterile salariale ale profesorilor și angajaților din sectorul medical au luat avânt, de fapt, angajații din administrația publică și din apărare sunt cei mai bine plătiți bugetari.
COSMINA STOIAN, reporter ”Cei peste 211.000 angajați din sectorul administrației publice și din Apărare au ajuns la un câștig mediu net de 4.961 de lei, în luna iunie a acestui an, în creștere cu 18 procente față de perioada similară din 2018. Totodată, salariul mediu net la nivel național a fost de 3.142 de lei, în iunie 2019, cu 15% peste cel înregistrat în perioada similară din 2018.”
Angajații din Sănătate și asistență socială au ajuns la un salariu mediu de 3.859 de lei net, în iunie 2019, în creștere cu 10% față de iunie 2018 și cu 23% peste nivelul salariului mediu pe economie. În Educație salariul mediu a ajuns la 3.657 de lei net, în iunie 2019, cu +30% față de iunie 2018 și cu 16% peste nivelul salariului mediu pe economie. Salariile celor 1,2 milioane de angajați bugetari au generat cheltuieli de 22 mld. euro în 2018, adică 11% din PIB, potrivit bazei de date macroeconomice a Comisiei Europene. Pentru a compara acest cost, este dat ca exemplu anul 2014, când salariile bugetarilor au reprezentat 7,9% din PIB, dar și anul 2015, când au însemnat 7,8% din PIB. Creșterile salariale de la stat au generat și o migrație a angajaților din privat, către sectorul bugetar.
Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a facut public Raportul privind starea învățământului la momentul preluării mandatului. Acesta spune că salariul de bază în educație trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate și educației, precizând că indicatorii de performanță trebuie să vină în forma unor bonusuri, premii, suplimentar acestui salariu de bază.
Reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru tinerii cu vârste între 18 și 20 de ani, printr-un sistem de pregătire de două luni pe an plătite, timp de trei ani. Este propunerea fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a anunțat că...
Federația Națională Sindicală din Asistența Socială și Protecția Copilului FNS „PRO. ASIST” susține că este îngrijorată de prevederile proiectului ordonanței trenuleț. Sindicaliștii susțin că salariații se vor confrunta cu diminuări ale veniturilor nete.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
”România și noua dinamică a securității internaționale”! Este genericul sub care Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” a organizat cea de-a șasea conferință științifică internațională privind securitatea...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019