Date companie
 
 
 
 

Sancțiuni dure pentru munca la negru

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Februarie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : munca, negru
 

Fenomenul muncii la negru a luat amploare în județul Bihor! În urma controalelor reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă, peste 1200 de persoane au fost depistate că își desfășurau activitatea în condiții ilegale.

GIA IANC, reporter

"Fenomenul muncii la negru este cea mai întâlnită neregulă cu care s-au confruntat inspectorii ITM, anul trecut. 12,7 % din totalul angajatorilor controlați foloseau forța de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare. În anul 2018 au fost depistate un număr de 1.217 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată."

Cele mai multe cazuri de muncă ilegală s-au înregistrat în industrii precum construcții, confecții textile, pielărie, marochinărie, panificație, servicii de curățenie sau de transport. De asemenea, pe timpul verii, crește semnificativ și numărul celor care practică o activitate lucrativă fără contract individual de muncă în restaurante și baruri. Pentru neregulile constatate, inspectorii ITM au aplicat amenzi uriașe.

MARIUS ROTAR, inspector șef al ITM Bihor

"Amenzile aplicate de ITM Bihor în cursul anului 2018 au fost de 10.700.000. de lei. Din care doar pentru munca la negru au fost 9.500.000 lei. Amenzile care se aplică pentru fiecare din aceste situații sunt de 20.000 lei de persoană, cu posibilitatea achitării în 15 zile a jumătate din această sumă."

Pe lângă sancțiunile aplicate, ITM a derulat, în paralel, si o acțiune de informare și conștientizare a angajatorilor și a angajaților, cu privire la beneficiile muncii declarate. Potrivit statisticilor inspectorilor, la nivelul județului Bihor există, în prezent, un număr de peste 21.500 de angajatori activi, respectiv circa 200.000 de contracte individuale de muncă.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Dezavantajele muncii de acasă ( 31 Mai 2020 )

  Munca de acasă nu este ușoară, pentru cei care au copii. Începând din 16 martie, momentul intrării în starea de urgență, mulți angajați din domeniul privat și de la stat și-au mutat biroul la domiciliu. Cum grădinițele...

 • Accident de muncă exact ca-n desenele cu Tom și Jerry, la Caracal ( 11 Aprilie 2020 )

  Explicațiile date de un zidar, Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caracal, după ce a avut un accident la locul de muncă, fac senzație pe internet. Astfel, el a scris o declarație în care își povestește pățania, parcă desprinsă...

 • Amenzi usturătoare pentru cei care își deranjează vecinii ( 26 Ianuarie 2020 )

  Adio petreceri gălăgioase în cartier! Amenzile pentru deranjarea liniștii publice au fost majorate și intră în vigoare chiar de astăzi. Astfel, potrivit noilor prevederi, cresc de câteva ori amenzile pentru persoanele care își deranjează...

 • Mulți români își doresc schimbarea locului de muncă, anul acesta ( 20 Ianuarie 2020 )

  Schimbarea locului de muncă, în topul priorităților pentru cei mai multi români! Potrivit unui raport publicat de platforma Best Jobs, șase din zece angajați spun că schimbarea locului de muncă se află pe lista obiectivelor pentru acest an.

 • Agresorii jandarmeriței, pedepse cu suspendare ( 28 Decembrie 2019 )

  Închisoare cu suspendare pentru cei șapte bărbați care au agresat o femeie jandarm, la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei! Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei și nu este definitivă.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2