Date companie
 
 
 
 

Sărbătoare mare la români

RSS Știri
 
 
Data publicării : 21 Noiembrie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, romani
 

Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului! În fiecare an, la data de 21 noiembrie, creștinii cinstesc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Sărbătoarea, denumită în popor Vovidenia sau Ovidenia, amintește de ziua în care Sfinții Ioachim și Ana au adus-o pe fiica lor Maria, în vârstă de trei ani, la templu. Aici a fost întampinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o in cea mai sfânta încapere din acest loc, unde va rămâne până la vârsta de 15 ani.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Pentru ca bucuria sărbătorii să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește. Numele de Vovidenie provine din slavonă și înseamnă "ceea ce se face văzută". Tradiția populară spune că de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele vorbesc. În aceasta zi se aprind lumanari, mai ales pentru cei adormiti si se impart pomeni. Totodată, copiii pun crengi de măr în vase cu apă, care vor înmuguri și înflori, pentru a fi folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Conform credințelor populare, daca în noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar daca ninge, va fi o iarna bogată în zăpadă.

 « înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Mai mulți români au ieșit și în aceste zile la grătar ( 29 Martie 2020 )

  În plină pandemie, românii nu renunță în totalitate la obiceiurile lor! Creșterea alarmantă a numărului de pacienți infectați duce țara noastră din ce în ce mai aproape de Scenariul 4 prevăzut de autorități, însă există situații în care teribilismul și inconștiența unor români pot avea repercusiuni grave.

 • Românii, la iarbă verde în plină pandemie de coronavirus ( 21 Martie 2020 )

  Inconștiența, iresponsabilitate sau ignoranță? În timp ce medicii se luptă pentru salvarea oamenilor infectați cu noul coronavirusului, iar autoritățile impun măsuri menite să protejeze populația, mulți români nu par deloc...

 • Mesajul pentru români al președintelui Klaus Iohannis ( 20 Martie 2020 )

  Mesaj pentru români, din partea președintelui Klaus Iohannis! În mesajul de interes public prezentat, astăzi, șeful statului îndeamnă la responsabilitate, prevenție și solidaritate.

 • Granița, luată cu asalt de românii care fug de coronavirusul din alte țări ( 11 Martie 2020 )

  Alertă la Sibiu, după ce un avion cu 90 de persoane din zona roșie a Germaniei, mai exact din Stuttgart, a aterizat pe Aeroportul Internațional Sibiu! Persoanele aflate la bord au fost verificate, iar echipele medicale...

 • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

  Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2