Peste 127.000 de români, în majoritate bărbați, își serbează onomastica de Sfântul Ilie! Prăznuit pe 20 iulie, Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. Se spune că, la naștere, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc, iar în momentul în care i-au pus numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.
VOX "Sfântul Ilie va fi cel care va anunța a doua venire a Mântuitorului pe pământ. Este ocrotitorul acestei minunate biserici, acestor minunați preoți, al părintelui, al invitaților care-au fost astăzi și al mulțimii, care ați văzut cum s-a manifestat astăzi! S-au rugat împreună, cu putere și cu încredere."
VOX "Sfântul Ilie ne apără de secetă, de foamete. A fost hrănit de corbi cu mâncare. A fost în pustiuri!"
ALEXANDRU ZAMFIR, preot, Biserica Sf. Ilie-Rahova "Sărbătoarea de astăzi este una dintre cele mai vechi sărbători, care se serbează încă din Vechiul Testament, avem pe Sfântul și Marele Prooroc Ilie Tesviteanul. Dragostea aceasta, pe care am văzut-o atunci când am fost în Țara Sfântă și mai ales pe Muntele Carmel, am văzut locuri unde Sfântul și Marele Prooroc Ilie Tesviteanul a făcut minuni fără de număr."
Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria, și poate fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creștinism, ci și în iudaism și chiar în tradiția islamică. El este reprezentat ca o divinitate solară și meteorologică, care-și marchează ziua în care este prăznuit cu incendii, furtuni cu tunete și fulgere, grindină și ploi violente. Se crede că oamenii care nu respectă această zi sunt aspru pedepsiți. În această zi, recoltele se stropesc cu agheasmă, pentru a aduce rod bogat în anul următor. În tradiția populară, de Sf. Ilie sunt culese plante de leac, în special busuioc, ce se pun la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Fiind considerat și ocrotitorul apicultorilor, pe 20 iulie, apicultorii trebuie să recolteze mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”. Sfântul Ilie este și ocrotitorul aviației și al forțelor aeriene române. Începând din 1992, pe 20 iulie este serbată și Ziua Energeticianului, Sfântul Prooroc Ilie fiind ocrotitorul spiritual al „soldaților luminii“, adică al celor care lucrează în centrale electrice, termocentrale și hidrocentrale.
ALEXANDRU ZAMFIR, preot, Biserica Sf. Ilie-Rahova "Să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca cei care poartă acest nume atât de frumos, acei care serbează, acei care-l vestesc și preamăresc pe sfânt să fie sănătoși, să aibă pace, și noi să avem pace și să avem bucurie!"
Val de incendii uriașe, în zonele montane din țară! Au luat foc suprafețe acoperite cu vegetație uscată ori împădurite, din județele Maramureș, Alba și Buzău. Pompierii maramureșeni se luptă în continuare cu incendiul izbucnit miercuri, care mistuite...
După câteva zile în care vremea a fost mai răcoroasă și cu ploi, valorile termice vor fi din nou în creștere, de săptămâna viitoare. Astfel că vremea redevine călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară în vest, sud și centru. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în nordul teritoriului.
Ploile torențiale au făcut prăpăd, în județul Bacău! O viitură puternică, formată sâmbătă pe un drum național din județ, a inundat locuințele din satul Zăpodia, a luat pe sus trei autoturisme parcate și a colmatat fântâni, șanțuri și podețe.
După momentele de reflecție și rugăciune, credincioșii așteaptă cu bucurie Învierea Domnului.
Incendiu violent la un centru de reciclare a deșeurilor din apropiere de Capitală! Focul a izbucnit în timpul nopții, la centrul de reciclare situat în localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019