Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Sf. Ilie Tesviteanul, deschizătorul și închizătorul cerurilor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ploi, biserica, ilie, foc, sfantul, traditie, plante, incendii, aviatie, leac, apicultori, tesviteanu, ocrotitor, tunete, energeticianul
 

Peste 127.000 de români, în majoritate bărbați, își serbează onomastica de Sfântul Ilie! Prăznuit pe 20 iulie, Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. Se spune că, la naștere, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc, iar în momentul în care i-au pus numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.

VOX "Sfântul Ilie va fi cel care va anunța a doua venire a Mântuitorului pe pământ. Este ocrotitorul acestei minunate biserici, acestor minunați preoți, al părintelui, al invitaților care-au fost astăzi și al mulțimii, care ați văzut cum s-a manifestat astăzi! S-au rugat împreună, cu putere și cu încredere."

VOX "Sfântul Ilie ne apără de secetă, de foamete. A fost hrănit de corbi cu mâncare. A fost în pustiuri!"

ALEXANDRU ZAMFIR, preot, Biserica Sf. Ilie-Rahova "Sărbătoarea de astăzi este una dintre cele mai vechi sărbători, care se serbează încă din Vechiul Testament, avem pe Sfântul și Marele Prooroc Ilie Tesviteanul. Dragostea aceasta, pe care am văzut-o atunci când am fost în Țara Sfântă și mai ales pe Muntele Carmel, am văzut locuri unde Sfântul și Marele Prooroc Ilie Tesviteanul a făcut minuni fără de număr."

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria, și poate fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creștinism, ci și în iudaism și chiar în tradiția islamică. El este reprezentat ca o divinitate solară și meteorologică, care-și marchează ziua în care este prăznuit cu incendii, furtuni cu tunete și fulgere, grindină și ploi violente. Se crede că oamenii care nu respectă această zi sunt aspru pedepsiți. În această zi, recoltele se stropesc cu agheasmă, pentru a aduce rod bogat în anul următor. În tradiția populară, de Sf. Ilie sunt culese plante de leac, în special busuioc, ce se pun la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Fiind considerat și ocrotitorul apicultorilor, pe 20 iulie, apicultorii trebuie să recolteze mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”. Sfântul Ilie este și ocrotitorul aviației și al forțelor aeriene române. Începând din 1992, pe 20 iulie este serbată și Ziua Energeticianului, Sfântul Prooroc Ilie fiind ocrotitorul spiritual al „soldaților luminii“, adică al celor care lucrează în centrale electrice, termocentrale și hidrocentrale.

ALEXANDRU ZAMFIR, preot, Biserica Sf. Ilie-Rahova "Să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca cei care poartă acest nume atât de frumos, acei care serbează, acei care-l vestesc și preamăresc pe sfânt să fie sănătoși, să aibă pace, și noi să avem pace și să avem bucurie!"« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Un val de aer polar se abate peste România ( 1 Octombrie 2019 )

  Vești rele de la meteorologi! După răsfățul de început de octombrie, cu temperaturi de plajă și cer senin, mijlocul săptămânii va fi marcat de frig și ploi. Asta, din cauză că un val de aer polar va traversa România.

 • Rechizite în dar, oferite de Biserică elevilor din famiii nevoiașe ( 7 Septembrie 2019 )

  Șase sute de copii din familii nevoiașe au primit, în dar, rechizite școlare din partea parohiilor din Sectorul 6. Darurile au fost date prin intermediul Protoieriei Sector 6 București. Rechizitele au fost distribuite la Mânăstirea Chiajna.

 • Ploi torențiale, vijelii și temperaturi scăzute ( 3 Septembrie 2019 )

  Revin ploile, iar vremea se răcește în regiunile sudice, sub-estice și centrale. Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de tip cod galben de ploi torențiale în 16 județe, valabilă de astăzi, de la ora 13:00, până...

 • Coduri de furtuni și inundații, transmise de meteorologi și hidrologi ( 25 Iunie 2019 )

  Cod portocaliu și cod galben de vijelii și ploi torențiale în jumătatea sudică a țării, anunță meteorologii. Până la ora 23.00, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, zona Carpaților de Curbură și Meridionali, precum...

 • Peste 100 de oameni au fost evacuați, în urma ploilor ( 24 Iunie 2019 )

  Vremea rea a făcut din nou ravagii! În urma precipitațiilor abundente s-au produs viituri și inundații locale în 72 localități din 20 de județe. Pompierii militari au salvat 48 de persoane surprinse de puhoaie. Alte 100 de persoane au fost evacuate preventiv. 

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2