Date companie
 
 
 
 

Savantul Victor Babeș, ”anonimul” zilelor noastre

RSS Știri
 
 
Data publicării : 16 August 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bucuresti, cantacuzino, victor, institut, monument, babes, paragina, funerar
 

Nu putem să nu ne întrebăm, deseori, de ce tânăra generație ignoră figurile marcante ale istoriei și ale științei românești, cunoscute mai degrabă în afara granițelor țării. Nume ca Aurel Vlaicu, Nicolae Paulescu, Victor Babeș, Constantin Brâncuși, dar și mulți alți mari înaintași, care și-au înscris numele în istoria descoperirilor științifice și tehnice mondiale, ar trebui să trezească în sufletul fiecărui român un sentiment de mândrie patriotică și recunoștință pentru cinstea pe care au adus-o țării noastre și acestui popor. De cele mai multe ori, însă, chiar autoritățile statului sunt cele care ignoră memoria acestor ilustre personalități și tratează cu indiferență moștenirea culturală ori științifică lăsată de aceștia. O probă că lucrurile stau așa este chiar monumentul funerar al marelui om de știință Victor Babeș, unul dintre cei mai importanți savanți ai țării noastre. Acest important vestigiu, ridicat în amintirea fondatorului primei școli de microbiologie din România, este în paragină, în curtea Institutului Cantacuzino și nimănui nu pare să-i pese de acest lucru.

GABRIEL GEORGESCU, arhitect ”Este păcat că astfel de personalități nu sunt tratate cu importanța cuvenită, personalități care au contribuit la imaginea României și la imaginea națională a noastră.”
 
VOX "Normal că trebuie făcut ceva în legătură cu chestia asta, având în vedere că sunt eroii naționali ai țării noastre și ar trebui să ne respectăm istoria, dar parcă nu o facem."

VOX "Având în vedere situația țării noastre, deja s-a trecut de limita ridicolului în multe privințe. Nu mă mai miră nimic!"

VOX "Ar trebui să se facă ceva și nu ar trebui lăsate în paragină."

Fondator al școlii românești de microbiologie, Victor Babeș, s-a nascut la 4 iulie 1854, la Viena, din tată cu origini în Banat și mama austriacă. Renunță la o carieră muzicală, de care se simțea atras și preferă să studieze medicina la Budapesta și Viena. Între anii 1881-1887 devine doctor-docent și profesor de histopatologie la Facultatea de Medicină din Budapesta. A efectuat stagii de specializare la Munchen, Heidelberg, Strassbourg, Paris și Berlin. Victor Babeș a fost distins de trei ori cu premii academice, de catre Academia de Știinte din Paris, în 1886, 1924 și 1913. Cu primul dintre premii a fost distins pentru primul tratat din lume, complet si sistematic, de bacteriologie, publicat in 1885 împreuna cu André-Victor Cornil. În 1887, Victor Babeș este chemat în țară, pentru a preda la catedra de Anatomie Patologica si Bacteriologie a Facultatii de Medicina din Bucuresti. În acelasi an, pune bazele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București, cel mai vechi institut științific medical din România, care astăzi îi poartă numele. Considerat unul dintre fondatorii microbiologiei moderne, Victor Babeș a adus contribuții deosebit de importante în studiul turbării, leprei, difteriei și tuberculozei. El este primul om de știință care a demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a descoperit peste 50 de microorganisme patogene noi. Babeș este responsabil, de asemenea, de introducerea vaccinării antirabice în țara noastră. Victor Babeș a studiat, al doilea dupa Louis Pasteur, “concurența vitală” dintre speciile bacteriene și a introdus, pentru prima oara în lume, tehnica antibiogramei. Marele om de știință s-a stins din viață pe 19 octombrie 1926, la București.

GABRIEL GEORGESCU, arhitect ”În fiecare zi, pe străzile Capitalei trecem pe lângă monumente impunătoare, fascinante prin arhitectură, dar lăsate în paragină, deteriorate de trecerea vremii și nepăsarea oamenilor. Tindem să devenim capitală europeană, asemenea altor orașe cu renume, cum ar fi Roma, Paris, Praga, în care monumentele își au importanța lor, dar autoritățile noastre nu conferă importanța cuvenită acestor monumente, astfel încât să amintească atât istoria cât și să inducă, în oraș, frumosul.”




« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2