Bani pentru irigații! După dezastrul produs de secetă în această vară, s-au trezit și autoritățile române că este nevoie de măsuri ferme pentru refacerea sistemului de irigații distrus după Revoluția din Decembrie '89. Potrivit Mediafax, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să aloce anual, câte 145 milioane euro, timp de șapte ani, pentru modernizarea sistemului principal de irigații, infrastructura secundară putând beneficia de fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane de euro. Fondurile europene, aferente perioadei de programare 2014 - 2020, vor fi alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Seceta a afectat în special culturile de primăvară, efectele fiind resimțite în județele Galați, Botoșani, Vaslui, Iași, Argeș, Bacău, Neamț, Suceava, Vrancea, Bihor, Sălaj, Constanța, Teleorman și Olt. Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, începerea evaluării pagubelor din agricultură produse de seceta din acest an, pentru a se adresa Comisiei Europene și a-i despăgubi pe agricultori. Ministrul Agriculturii a afirmat în urmă cu câteva zile că autoritățile vor acorda diferențiat despăgubirile specifice fermierilor mici și fermierilor mari. Daniel Constantin a precizat că, în ceea ce îi privește pe fermierii mari, având în vedere că valoarea despăgubirilor ar trebui să fie mai mare, trebuie notificată Comisia Europeană. Reprezentantii Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România au declarat, la începutul lunii august, că seceta din acest an, a provocat pierderi de peste două miliarde de euro, reprezentând investiții nerecuperabile, și va duce la majorarea prețurilor produselor românești, în perioada următoare. Sistemul de irigații din România este distrus în proporție de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989, în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare. Potrivit ministrului Agriculturii, refacerea infrastructurii de irigații necesită investiții totale de peste 1,4 miliarde euro.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
13 percheziții, joi, în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași, la membrii unei grupări suspectate că a provocat, în Marea Britanie, un prejudiciu de peste un milion de lire sterline! Suspecții ar fi creat conturi frauduloase, într-o aplicație a Guvernului Marii Britanii.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019