Date companie
 
 
 
 

Ședința C.S.A.T., suspendată din cauza opiniilor divergente

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Septembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sedinta, guvern, rectificare, nationala, siguranta, CSAT, bugetara, suspendata, aviz, iohannis, teodorovici, dancila, desecretizare, stenograme
 

Președintele României, Klaus Iohannis, a suspendat, astăzi, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării! Șeful statului a anunțat că nu s-a putut obține consens în CSAT, pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare.

KLAUS IOHANNIS, președintele României "Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înțelegând urgența și având în vedere solicitările din partea unor miniștri, am stabilit ședința CSAT mult mai repede, adică pentru astăzi. Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară și mai optimistă rectificarea, deci se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă. În aceste condiții, este inexplicabil și nici nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale".

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, după suspendarea ședinței, că amânarea rectificării bugetare va avea numeroase efecte negative în toate domeniile. Teodorovici a precizat, însă, că "Guvernul are obligația de a cere și nu de a aștepta un aviz CSAT" și a punctat că nu există prevedere legală pentru suspendarea unei ședințe CSAT. De asemenea, ministrul de Finanțe a menționat că, din ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre CSAT, opinia celor prezenți diferă total de concluzia exprimată public de șeful statului. Prin urmare Teodorovici a cerut desecretizarea stenogramelor din ședința CSAT. Iohannis a precizat, însă, că sarcina Guvernului este să elaboreze un nou proiect de rectificare și să reia discuțiile cu instituțiile vizate.

KLAUS IOHANNIS, președintele României "Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Am spus din capul locului că așa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale".

Ședința de astăzi a CSAT a fost anunțată în 24 august de către Administrația Prezidențială, la trei zile după ce Guvernul i-a solicitat șefului statului convocarea CSAT în regim de urgență pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale. La scurt timp, Executivul a transmis că refuzul președintelui Klaus Iohannis de a convoca de urgență CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele și copiii, ci și accesul pacienților la serviciile medicale și "încă o dată" i-a cerut public șefului statului "să acorde importanța cuvenită proiectului rectificării bugetului pentru 2018 pentru a nu aduce grave prejudicii garantării drepturilor românilor la sănătate, pensie, siguranță publică și bunei funcționări a instituțiilor statului". "Blocarea adoptării primei rectificări bugetare afectează negativ economia și drepturi fundamentale ale românilor", preciza Executivul. În replică, președintele Klaus Iohannis a declarat că este "o nouă minciună a PSD și a Guvernului incompetent Dăncilă”. Șeful statului a subliniat că rectificarea bugetară se poate face în orice domeniu fără niciun aviz de la CSAT, cu excepția zonei de securitate națională. El a precizat că există două posibilități pentru care Guvernul minte - ori că oamenii din Guvern nu citesc legile, ori ține strict de construcția bugetului, a doua variantă fiind mai probabilă.

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2