Guvernul a amânat pentru luni ședința extraordinară pentru dezbaterea și adoptarea controversatului proiect de modificare a Codului Fiscal. Ședința fusese programată pentru astăzi la ora 14.00, dar s-a decis anularea ei, pentru că mai multe avize necesare nu erau gata. Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, a avizat deja negativ proiectul de măsuri fiscale. Printre acestea se numără instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro și scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Totodată, se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici. Cea mai controversată măsură este trecerea contribuțiilor sociale de la angajat la angajator, despre care sindicatele susțin că va duce la scăderea salariilor și la pierderea unor locuri de muncă.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Patronatele, sindicatele și analiștii economici au criticat dur intenția Executivului de a transfera CAS de la angajator la angajat. Iar președintele Klaus Iohanis a avertizat public Guvernul "să nu bage țara într-o aventură fiscală cu final trist".
Potrivit ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, 35% din salariul brut vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Mișa susține că astfel, vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului vor scădea la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical și creanțe salariale. Reprezentanții patronatelor au anunțat că nu vor susține măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, și cer oprirea „terapiei de șoc”. În tot acest timp, sindicatele se pregătesc de proteste de amploare. CNSLR Frăția a anunțat că a început procedurile pentru declanșarea grevei generale la nivel național, acțiune susținută și de CNS Cartel Alfa.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
13 percheziții, joi, în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași, la membrii unei grupări suspectate că a provocat, în Marea Britanie, un prejudiciu de peste un milion de lire sterline! Suspecții ar fi creat conturi frauduloase, într-o aplicație a Guvernului Marii Britanii.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019