Date companie
 
 
 
 

Sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea alegerii primarilor în două tururi

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : psd, guvern, cenzura, motiune, sesiune, parlament, tur, udmr, primar, raspundere, orban, extraordinara, iohannis
 

Președintele Klaus Iohannis cheamă parlamentarii din vacanță, la serviciu! Președintele a trimis Camerei Deputaților și Senatului două scrisori prin care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

KLAUS IOHANNIS, președintele României ”Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie.”

Potrivit regulamentului Camerei Deputaților, aleșii se pot întruni în sesiune extraordinară la cererea Președintelui României, a Biroului permanent sau a cel puțin unei treimi din numărul deputaților. Potivit unei modificări a articolului 101, este declarat ales primar candidatul care întrunește jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu obține majoritatea de jumătate plus unu, se organizează un al doilea tur de scrutin. De asemenea, actul normativ prevede că la al doilea tur de scrutin participă doar candidații clasați pe primele două locuri. Al doilea tur de scrutin se organizează la două săptămâni de la primul tur și este declarat ales primar candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Întrebat de jurnaliști despre o eventuală demisie a premierului Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu exclude varianta demisiei premierului în vederea declanșării alegerilor anticipate.

KLAUS IOHANNIS, președintele României „Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu, dar chestiunea demisiei nu a fost discutată. // Eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână prim ministru. ”,

Cabinetul Orban susține că, prin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, unii edili au ajuns în funcție, deși sunt incompatibili. Decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe această modificare legislativă ar putea avea ca urmare o moțiune de cenzură depusă de social-democrați, alături de UDMR.

LIA OLGUȚA VASILESCU, membru PSD "Ca urmare a cererii Guvernului de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor din două tururi de scrutin, PSD va depune o moțiune de cenzură care se va axa nu doar pe sancționarea unui abuz al Guvernului Orban, care dorește să schimbe regulile în timpul jocului, ci și pe necesitatea demiterii ca urmare a proastei guvernări.

Totodată, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că PSD negociază cu toate partidele parlamentare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Sunt necesare 233 de voturi pentru a demite Guvernul Orban. Dacă moțiunea va fi votată, Guvernul va fi demis, iar legea alegerii primarilor va fi respinsă. În caz contrar, Guvernul rămâne în funcție, iar actul normativ se consideră adoptat.


Sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii pe legea alegerii primarilor în două tururi

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Alianță electorală între Pro România și PSD, la orizont ( 16 Februarie 2020 )

  O nouă alianță se prefigurează pe scena politică! Prezent la Convenția Națională a Pro România, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a avut un mesaj destul de clar pentru reprezentanții partidului lui Victor Ponta, dar și pentru membrii PSD. Liderul PSD a făcut apel la o vorbă a mamei sale și a spus: „Hai, treceți odată acasă”.

 • Programul de guvernare și lista miniștrilor, aprobate ( 10 Februarie 2020 )

  Componența Guvernului Orban și programul de guvernare, aprobate de conducerea PNL! Liberalii au explicat astăzi că formula Cabinetului rămâne aceeași. La fel și programul de guvernare, pe baza căruia Guvernul a fost învestit inițial. Din document au fost scoase însă obiectivele realizare. În schimb au fost adăugate câteva măsuri, din domeniul fondurilor europene, al lucrărilor publice și afacerilor interne.

 • Date posibile pentru alegeri anticipate ( 8 Februarie 2020 )

  Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunțat datele posibile pentru alegerile parlamentare anticipate! Astfel, în cazul în care se va ajunge la alegeri anticipate, acestea ar putea fi organizate pe 14, 21 sau 28 iunie.

 • Guvernul Orban II, în pregătire ( 7 Februarie 2020 )

  Lista Guvernului Orban II și programul de guvernare ar urma să fie prezentate Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare. Conform legii, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile...

 • Guvernul Ludovic Orban a fost demis ( 5 Februarie 2020 )

  Moțiunea de cenzură a trecut! Guvernul Ludovic Orban a fost demis astăzi, cu 261 de voturi pentru. Vor urma consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Au fost aproape 4 ore pline în Parlament, cu atacuri și de o parte și de alta.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2