Date companie
 
 
 
 

Sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea alegerii primarilor în două tururi

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : psd, guvern, cenzura, motiune, sesiune, parlament, tur, udmr, primar, raspundere, orban, extraordinara, iohannis
 

Președintele Klaus Iohannis cheamă parlamentarii din vacanță, la serviciu! Președintele a trimis Camerei Deputaților și Senatului două scrisori prin care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

KLAUS IOHANNIS, președintele României ”Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie.”

Potrivit regulamentului Camerei Deputaților, aleșii se pot întruni în sesiune extraordinară la cererea Președintelui României, a Biroului permanent sau a cel puțin unei treimi din numărul deputaților. Potivit unei modificări a articolului 101, este declarat ales primar candidatul care întrunește jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu obține majoritatea de jumătate plus unu, se organizează un al doilea tur de scrutin. De asemenea, actul normativ prevede că la al doilea tur de scrutin participă doar candidații clasați pe primele două locuri. Al doilea tur de scrutin se organizează la două săptămâni de la primul tur și este declarat ales primar candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Întrebat de jurnaliști despre o eventuală demisie a premierului Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu exclude varianta demisiei premierului în vederea declanșării alegerilor anticipate.

KLAUS IOHANNIS, președintele României „Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu, dar chestiunea demisiei nu a fost discutată. // Eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână prim ministru. ”,

Cabinetul Orban susține că, prin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, unii edili au ajuns în funcție, deși sunt incompatibili. Decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe această modificare legislativă ar putea avea ca urmare o moțiune de cenzură depusă de social-democrați, alături de UDMR.

LIA OLGUȚA VASILESCU, membru PSD "Ca urmare a cererii Guvernului de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor din două tururi de scrutin, PSD va depune o moțiune de cenzură care se va axa nu doar pe sancționarea unui abuz al Guvernului Orban, care dorește să schimbe regulile în timpul jocului, ci și pe necesitatea demiterii ca urmare a proastei guvernări.

Totodată, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că PSD negociază cu toate partidele parlamentare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Sunt necesare 233 de voturi pentru a demite Guvernul Orban. Dacă moțiunea va fi votată, Guvernul va fi demis, iar legea alegerii primarilor va fi respinsă. În caz contrar, Guvernul rămâne în funcție, iar actul normativ se consideră adoptat.


Sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii pe legea alegerii primarilor în două tururi

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Înainte de valul patru ( 4 August 2021 )

  Klaus Iohannis susține că nu acceptă discriminări în privința românilor nevaccinați! Șeful statului a declarat, în cadrul unei vizite efectuate în Parcul Natural Comana, că pandemia nu poate fi învinsă prin discriminare, ci prin vaccinare.

 • Protest Greenpeace pentru Roșia Montană, în Piața Victoriei ( 7 Iulie 2021 )

  Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, față de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.

 • Alegeri locale parțiale, în 23 de județe ( 27 Iunie 2021 )

  Alegeri locale parțiale, în 23 de județe! Cetățenii cu drept de vot din 6 orașe și din 30 de comune au fost chemați la urne, pentru a-și alege primarii ori consilierii locali. Cele șase orașe în care...

 • O nouă moțiune de cenzură ( 23 Iunie 2021 )

  PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu! Prim-vicepreședintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, speră ca, spre binele României, moțiunea să treacă.

 • Un primar din județul Ilfov, suspectat că a violat o fată de 12 ani ( 11 Iunie 2021 )

  Edil reținut pentru viol! Primarul comunei Ștefăneștii de Jos, din județul Ilfov, a fost reținut, pentru 24 de ore, fiind bănuit că ar fi violat o minoră, acum trei ani. În același dosar au fost reținute...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2