Date companie
 
 
 
 

Sistem de alertă în caz de cutremur, amplasat la Institutul Măgurele

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Februarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cutremur, avertizare, sistem, institut, Magurele, seismologi
 

Veste bună de la seismologi! De acum încolo, cutremurele pot fi anticipate! Specialiștii au pus la punct un sistem special, care avertizează autoritãțile cã, în cel mult 40 de secunde, urmeazã sã se resimtã la suprafața pamântului un seism puternic. Mai mult, pot fi menționate și zonele cel mai puternic afectate de cutremur, astfel încât sã fie trimise acolo echipe de salvare. Sistemul inovator de avertizare a cutremurelor este utilizat la Institutul Național pentru Fizica Pãmântului din Mãgurele. Toate datele sunt centralizate în Capitalã, iar de aici informațiile merg cãtre Institutul pentru Situații de Urgențã din cele șapte județe în care este amplasatã aparatura.

GHEORGHE MÃRMUREANU, director onorific I.N.D.C.E.P. "În momentul când unda seismicã pleacã din Vrancea, adicã unda principalã de propagare pe verticalã, unda P cum îi spunem noi, În 4 sec, 1,2,3,4 știi magnitudinea.  Noi știm cã atunci când magnitudienea din Vrancea este mai mare de 7, devine foarte periculoasã."

GABRIEL DUDUC, șef Direcție Prevenire, I.S.U. "De la primirea alertei, forțele ISU sunt direcționate cãtre acele zone, care au fost semnalate ca afectate.  Vã spuneam de acea hartã a riscului, care ne este evidențiatã, și putem ști exact care sunt cele mai afectate zone și cãtre care sã se îndrepte forțele de ordine. "

Specialiștii sperã sã adauge, în curând, acestui sistem, posibilitatea închiderii automate a conductelor de gaze, opririi trenurilor de mare vitezã, dar și sã poatã trece imediat sãlile de operații din spitale pe generatoare de curent electric. De asemenea, marii producãtori din industrie s-ar putea conecta la acest sistem, pentru a putea limita pagubele produse în caz de cutremur.

FLORENTIN DRAGOMIR, prim-adjunct, I.S.U. Mehedinți "Putem fi înștiințati cu câteva secunde înainte de unda seismicã, însã este important pentru operatorii cu sursã de risc sã aibã un astfel de echipament implementat, ca sã poatã sã deconecteze, în timp util, toate instalațiile care pot produce pericole și riscuri pentru populație."

Proiectul în baza cãruia au fost instalate cele 15 stații de alertã atât în România cât și în Bulgaria a fost finanțat din fonduri europene. Investiția se ridică la circa 6 milioane de euro. Sistemul este unul din puținele funcționale în lume la aceastã orã, alãturi de cele din Japonia și Mexic.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Poluare masivă în București, în urma unor incendieri de cauciucuri ( 15 Martie 2021 )

    Poluare masivă, noaptea trecută, în București și în zonele limitrofe! Toți indicatorii de măsurare a calității aerului au arătat depășiri mult peste limita maximă admisă. În toate cartierele Capitalei, la miezul...

  • Sistemul de aer condiționat, pericol de transmitere a coronavirusului ( 29 Mai 2020 )

    Atenționare din partea unei firme specializate în politici de energie și climă din București! Sistemele de încălzire, de ventilare și de aer condiționat pot contribui la răspândirea coronavirusului. Particulele de mici dimensiuni...

  • Sistem de recunoaștere facială, în România ( 11 Mai 2020 )

    Poliția Română își face sistem de recunoaștere facială, dar nimeni nu va fi urmărit pe stradă de camerele de luat vederi, asa cum se întâmplă în Marea Britanie sau în China, anunta oficialii din Politie.

  • Truse de supraviețuire gratuite, pentru locatarii clădirilor cu bulină ( 9 Februarie 2020 )

    Bucureștenii care locuiesc în blocuri cu bulină roșie ar putea primi truse de supraviețuire! Asta prevede un proiect al Consiliului General al Municipiului București. Potrivit documentului, peste 5.800 de locatari din clădirile...

  • România: seism cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter ( 31 Ianuarie 2020 )

    Țara noastră s-a cutremurat din nou! Un seism cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi spre vineri în zona seismică Vrancea la o adâncime estimată la 121 km, la ora 3:26. Mișcarea Telurică s-a simțit destul de puternic și în București. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2