Date companie
 
 
 
 

Situl arheologic Sarmizegetusa Regia va fi restaurat complet

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 August 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bani, santier, europeni, restaurare, sarmizegetusa
 

Sarmizegetusa Regia, cetatea dacică atât de valoroasă pentru patrimoniul cultural european va intra în restaurare, începând din toamnă. Proiectul „Capitala Daciei” va beneficia de o finanțare generoasă, din bani europeni nerambursabili, a anunțat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

OANA PASCARU, reporter „Prima parte a proiectului are o finanțare de 3 milioane de euro, dintre care, 2 milioane de euro prin Programul RO-Cultura al Ministerului Culturii. Diferența este acoperită de Consiliului Județean Hunedoara, ca administrator al sitului arheologic. Până la sfârșitul anului, specialiștii care au evaluat situl vor elabora proiectul tehnic și cercetarea în teren. Șantierul efectiv va fi deschis în vara anului viitor.”

În ultimii 40 de ani, nu au existat intervenții majore de restaurare la Sarmizegetusa Regia, ci doar lucrări de întreținere. Proiectul de restaurare cuprinde măsuri de punere în valoare a sitului, prin amplasarea unor pavilioane de lapidariu cu fragmente de piatră antice, și lucrări de amenajare a traseelor de vizitare. De asemenea sunt plănuite activități și evenimente de promovare a patrimoniului cultural mobil și patrimoniului imaterial, a obiceiurilor populare și meșteșugurilor tradiționale din zonele rurale hunedorene, organizarea de expoziții internaționale despre Sarmizegetusa. Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel important centru militar, religios și politic al statului dac, înainte de războaiele dintre daci și romani. Situl arheologic, situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara, face parte din patrimoniul UNESCO.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2