Românii ortodocși au petrecut noaptea de Înviere la biserică! Catedralele impozante din marile orașe, bisericile de țară sau cele de pe lângă mânăstiri s-au dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși. Practic, preoții au oficiat slujba de Înviere în pridvorul bisericilor, în fața mulțimilor care au umplut curțile și străzile din împrejurimi. La ora 12:00 noaptea, preoții au ieșit din altarele lăcașurilor de cult pentru a le transmite credincioșilor mesajul "Hristos a înviat" și pentru a le oferi Lumina Sfântă. La Catedrala Patriarhală din București, Lumina adusă de la Ierusalim a fost împărțită chiar de Patriarhul Daniel.
AMBIANȚĂ "Veniți de luați lumină!"
Mii de oameni au participat la Slujba de Înviere de la Mănăstirea Curtea de Argeș, un loc încărcat de spiritualitate.
AMBIANȚĂ "Hristos a Înviat!"
Și la Suceava, la mănăstirea Dragomirna, credincioșii au avut parte de o slujbă impresionantă.
VOX "- Cum vi s-a părut? - Înălțătoare. Îmi reamintește de frumusețea sufletului nostru. Întâlnim în fiecare dintre noi bucuria."
La Buzău, mii de oameni au participat la Slujba de la Catedrala Arhiepiscopiei. Tradiția Patriarhiei de a aduce în țară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de Patriarhul Daniel. Săptămâna de după Înviere se numește Săptămâna Luminată, în care nu se mai postește. La 40 de zile de la Învierea Domnului se sărbătorește Înălțarea Domnului.
Românii se bucură de Învierea Mântuitorului. Sărbătorile pascale se desfășoară pe durata a trei zile. Ceremonii au avut loc la Ierusalim și peste tot în lume unde trăiesc comunități creștine.
După momentele de reflecție și rugăciune, credincioșii așteaptă cu bucurie Învierea Domnului.
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de sărbători, conform unui studiu recent, mai ales că anul acesta costurile sunt cu 30% mai mari.
Joia Mare a adus culoare și bucurie în rândul celor care își petrec bătrânețea în centre de îngrijire. Tradiția vopsitului ouălor de Paști a fost păstrată cu sfințenie și la un centru de asistență și îngrijiri, dar și la un cămin de bătrâni din sectorul 6 al Capitalei.
În prima zi de Crăciun, bucuria sărbătorii s-a simțit din plin la biserica din cartierul bucureștean Brâncuși, unde sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie. Aceștia s-au adunat în număr mare încă de dimineață. După slujbă, atmosfera festivă a continuat cu un moment special dedicat colindelor tradiționale de Crăciun, interpretate cu măiestrie de corul Evia.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019