Date companie
 
 
 
 

Soluții pentru votul în străinătate

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Noiembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : vot, mae
 

Ministerul Afacerilor Externe vine cu soluții pentru buna desfășurare a votului în străinătate, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ministrul Titus Corlățean a propus Biroului Electoral Central simplificarea procedurii de completare a declarației pe propria răspundere și a listei pe care trebuie să se înscrie votanții din diaspora, precum și mărirea numărului de cabine de vot.

TITUS CORLĂȚEAN, ministru de Externe: "Am formulat o serie de propuneri pe care le-am reiterat la invitatia dnei președinte, mă refer la reglarea din punct de vedere procedural a completării acelei declarații pe proprie raspundere. Ea trebuie completată, însă propunerea a fost de a pune la dispoziție cetățeanului pe un site oficial al instituției să descarce din timp această declarație tipizată și să fie completată în liniște."

La întâlnirea cu reprezentanții BEC, ministrul de externe a propus și simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. De asemenea, vor fi amenajate mai multe cabine de vot, acolo unde există spațiu, iar numărul de diplomați în anumite secții va fi suplimentat. Ministrul a precizat însă că BEC nu este de acord cu prelungirea perioadei de votare. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunțat că, dacă e nevoie, vor fi alocate resurse financiare suplimentare de la Fondul de rezervă pentru turul al doilea al prezidențialelor. Șeful guvernului a lansat însă un avertisment pentru reprezentanții MAE.

VICTOR PONTA, premierul României: "Vă punem la dispoziție toate resursele, toți secretarii de stat, conducerea ministerului. Veți fi în duminica de 16 la Londra, la Paris, vă alegeți... dar răspundeți personal, iar seara, chiar dacă sunt ales președinte și e un român care n-a putut să voteze, plecați toți din funcție."

Și asta după ce duminică românii din diaspora au stat la cozi imense ore în șir pentru a putea vota. Mulți nici nu au mai apucat să-și exprime opțiunea până la închiderea urnelor, fapt ce a stârnit proteste la mai multe ambasade. Ministrul de externe Titus Corlățean și-a cerut scuze public pentru "situațiile regretabile" și a recunoscut că valul de critici are "o anumită fundamentare de facto si emoțională". El a sustinut însă că Ministerul pe care îl conduce a respectat prevederile legale.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, contestată la C.C.R. ( 18 Februarie 2021 )

  PSD a sesizat Curtea Constituțională, referitor la Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență din 2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Magistrații constituționali...

 • Liderii, la vot ( 6 Decembrie 2020 )

  Președintele țării și liderii politici au votat încă de la primele ore ale dimineții. Fiecare, a explicat pentru ce votează.

 • Bihorenii s-au grăbit să voteze încă de la primele ore ale dimineții ( 6 Decembrie 2020 )

  Bihorenii s-au mobilizat încă de la primele ore ale dimineții și s-au prezentat la urne, pentru a-și alege reprezentanții în Senat și în Camera Deputaților, pentru următorii patru ani! Oamenii susțin că își doresc...

 • Prezența la vot, slabă ( 6 Decembrie 2020 )

  Prezență slabă la scrutinul pentru parlamentare 2020! Potrivit datelor anunțate de Biroul Electoral Central, până la ora 15.00, prezenta la urne era de aproape 20 la sută la nivel național. Slaba prezență la vot este, deja...

 • Procesul de vot în Diaspora, în desfășurare ( 5 Decembrie 2020 )

  Procesul de votare la alegerile parlamentare 2020 este în plină desfășurare în străinătate! Prima secție de vot din Diaspora s-a deschis vineri seară, la ora 20:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2