Date companie
 
 
 
 

Șpagă de minimum 500 de euro la bacalaureat, la un liceu din Arad

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Iulie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : arad, profesoara, euro, mita, bacalaureat, arest, elevi, parinti, procurori, libertate, spanu, inspector, anchetatori, domiciliu, crisnic, bit
 

Adjunctul șefului Inspectoratului Școlar Județean Arad, Mihai Spânu, implicat în scandalul mitei la bacalaureat, va sta 30 de zile în arest la domiciliu, fiind acuzat de trafic de influență! Anchetatorii au mai decis ca inspectoarea Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț să fie cercetate în libertate, în acest caz.

AMBIANȚĂ "- Ați luat mită? E adevărat că s-au găsit la dumneavoastră liste cu elevii care trebuie trecuți?"

Cadrul didactic a fost filmat de anchetatori în timp ce negocia tarifele pentru trecerea examenului, dar și ce semne trebuie făcute pe lucrările elevilor care au plătit sumele cerute. Pentru proba de matematică, șpaga era de 500 de euro, iar pentru română sau biologie, 450 de euro. Suma creștea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus, astfel că se ajungea și la 1.500 de euro de copil.

AMBIANȚĂ "Eu vă spun la matematică, pentru că e miza așa mare. Pentru nota 6, e 500 de euro! Matematica, 6! La română se merge cu 450. Așa merg inspectorii. Eu pe mâna lor mă duc!"

În urma perchezițiilor la locuințele celor trei, procurorii au găsit aproximativ 10.000 de euro și liste cu numele copiilor, care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

AMBIANȚĂ "Mie îmi spune profesorul duminică seara și, atunci, eu trebuie să îl chem pe copil."

NICOLAE PELEGRINI, inspector școlar adj., I.S.J. Arad "Reacția noastră este, în primul rând, un sentiment de regret, dar vreau să spun că Inspectoratul Școlar se delimitează total de ceea ce s-a întâmplat."

Anchetatorii cred că rețeau este mult mai mare, deoarece inspectorul și profesoara nu erau implicați direct în examenul de bacalaureat.

CODRIN GAVRA, procuror șef, Secția Penală Parchet Arad "Pe lângă sumele de bani, inspectorilor le erau înmânate și pixuri cu dispozitive de ștergere, pentru ca aceștia să fie înmânate corectorilor, pentru a se putea interveni în conținutul lucrării"

NICOLAE PELEGRINI, inspector școlar adj., I.S.J. Arad "Vă asigurăm, în același timp, că organizarea și desfășurarea examenului merge exact după legile în vigoare și după metodologia specifică acestui concurs."

CLAUDIUS MLADIN, inspector școlar, I.S.J. Arad "Inspectoratul Școlar Județean se va întruni într-un consiliu de administratie și va dispune o anchetă internă."

Cei doi inspectori și profesoara au fost depistați după ce polițiști sub acoperire s-au prezentat în fața dascălilor drept părinți, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de copii. Ancheta în acest dosar a început în urma unui denunț, iar S.R.I. a sprijinit demersul.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2