Date companie
 
 
 
 

Spitalele din România, nepregătite pentru a face față unei tragedii de proporții

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Noiembrie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : constanta, arad, spital, timisoara, iasi, bucuresti, victime, aparatura, colectiv, nepregatite
 

Situație alarmantă în majoritatea unităților medicale din țară! Spitalele nu sunt pregătite să facă față unei tragedii de proporții precum cea din clubul Colectiv. Doctorii spun că nicio unitate nu s-ar descurca cu un număr mare de victime arse. În Iași nu pot fi tratați bolnavi cu arsuri mai mari de 20% din suprafața corpului, iar în Spitalul Județean din Arad sunt doar cinci paturi pentru arși. La polul opus este Timișoara, care ar putea trata aproximativ 50 de victime, însă, în cazul unei tragedii de dimensiunile celei din clubul Colectiv, și medicii de acolo ar fi nevoiți să ceară ajutor. Cluj-Napoca, oraș universitar care găzduiește sute de mii de studenți și în care sunt organizate săptămânal concerte live, are în dotarea spitalului județean un singur compartiment de chirurgie plastică și reparatorie cu 12 paturi, din care 5 sunt pentru arși. Spitalul Județean Constanța are doar opt paturi pentru arși, deși zona prezintă un risc ridicat de producere a accidentelor de amploare.

DAN CĂPĂȚÎNĂ, manager, Spital Județean Constanța "Ca orice spital din țară, chiar dacă suntem de categoria 1A, nu are capacitatea de a gestiona un eveniment de asemenea proporții. Secțiile de arși din spitalele din România sunt dimensionate la un număr relativ mic de paturi. Noi avem în jur de opt paturi."

Medicii nu ar face față unui număr mare de pacienți cu arsuri grave și din cauză că spitalul nu are aparatura necesară. În cazul unei nenorociri, victimele ar fi trimise tocmai la București.

DAN CĂPĂȚÎNĂ, manager, Spital Județean Constanța "Avem Petromidia, avem Centrala Nucleară de la Cernavodă, avem Șantierul Naval, foarte multe zone de risc înalt în care se pot produce astfel de evenimente. Ar trebui regândită puțin strategia națională în ceea ce privește dotarea spitalelor."

Spitalul Județean Constanța are încheiat un protocol cu Spitalul Floreasca din București pentru cazuri mai grave.

VOX "Sănătatea e în comă. Guvernanții sunt pe cai mari. Nici 80 de paturi n-ar fi, mai ales cum a fost în București."

VOX "Dotări, fonduri pentru lărgirea secției respective."

În caz de calamitate, în fiecare județ se aplică planul roșu, care conține modul de intervenții și care stabilește detalii despre personalul medical care intervine, unde și cum anume și cu ce mijloace. Instituțiile implicate și cele care cooperează în aplicarea planului sunt serviciile publice de asistență medicală prespitalicească și prim ajutor calificat, personalul I.S.U., autoritățile publice locale în colaborare cu Poliția și Jandarmeria, personalul unității de primire a urgențelor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, iar, în lipsa acestuia, medicul responsabil de gardă din cadrul Unității de Primiri Urgențe.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2