Românii se refugiază din calea caniculei, care pe unde pot! Unii au împânzit litoralul Marii Negre, altii și-au îndreptat pașii spre oazele de racoare si verdeata din munti. Turistii care s-au oprit în statiunea Stâna de Vale, au fost atrași de racoarea placuta a muntelui în miez de vară și de peisajul de basm. Stațiunii Stâna de Vale, i se potriveste perfect expresia "în inima munților". Situată în inima Munților Apuseni, în masivul Vlădeasa, la 1100 de metri altitudine, cu luminișuri umbrite de cetina bradului și izoare limpezi ca lacrima, Stana de Vale este destinatia ideală, acum, cand mercurul termometrului depășește limitele suportabile. Intreaga statiune se intinde pe o suprafață de 2700 de hectare de teren și constituie un important punct de plecare, pentru multe trasee turistice. Din Stâna de Vale pleaca 16 trasee montane bine marcate. Printre altele, se poate ajunge la cea mai mare cascada din România: Săritoarea Bohodei, cu o înălțime de 96 de metri, dar și la Peștera Urșilor, celebră în lume pentru frumusețea interioară. Mai sunt, însă, și alte peșteri demne de vizitat: Onceasa, Alunului și Meziad. Alte drumuri pleacă din stațiune spre Păstrăvăria Stâna de Vale, Cetățile Ponorului și Cabana Padiș. Stâna de Vale are și locuri tainice, raiul pescarilor împătimiți, dar și luminișuri în care turiștii se pot delecta si cu gratare in aer liber si focuri de tabara.
În această dimineață, Imnul Național a răsunat în munții Vlădeasa, la Stâna de Vale.
Val de incendii uriașe, în zonele montane din țară! Au luat foc suprafețe acoperite cu vegetație uscată ori împădurite, din județele Maramureș, Alba și Buzău. Pompierii maramureșeni se luptă în continuare cu incendiul izbucnit miercuri, care mistuite...
Incendiul de vegetație din zona localității Berzasca, județul Caraș-Severin, care a mistuit, deja, o suprafață de peste 50 de hectare acoperită cu mărăciniș și tufișuri uscate, este greu de controlat. Este a treia zi de luptă a pompierilor cu focul...
Recomandări de la medici pentru populație, pe timp de caniculă! Evitarea expunerii prelungite și directe la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, utilizarea cremelor de protecție și reducerea activităților fizice care necesită efort mare, sunt câteva dintre recomandările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul zilelor cu temperaturi ridicate. Medicii mai recomandă populației să petreacă câte 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
Stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor se pregătește de Paște, dar peisajul arată ca înainte de Crăciun. Stratul de zăpadă este de aproape 20 de centimetri grosime, iar pârtiile de schi și săniuș sunt raiul iubitorilor sporturilor de iarnă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019